Advocaten zaak overval Gees willen officier van justitie verhoren

Gees - De vorige officier van justitie in de strafzaak tegen de verdachten van de fatale overval op Koert Elders in Gees, moet worden verhoord bij de rechter-commissaris. Dat willen de advocaten van drie verdachten in de zaak.

Volgens hen heeft de officier van justitie, die het onderzoek tot het begin van de zomer leidde, bewust informatie aan het onderzoeksdossier toegevoegd die niet klopt. Dat blijkt uit de verhoren van twee rechercheurs en hun teamchef, die de afgelopen maanden ook als getuige zijn gehoord bij de onderzoeksrechter, zeggen de raadslieden. De politiemensen werden ook op hun verzoek verhoord.

Gelogen bij de politie

De vriendin van een 27-jarige Belgische verdachte heeft begin dit jaar bij de politie als getuige een verklaring afgelegd, waarin ze aantoonbaar heeft gelogen, zegt advocaat Michael Balemans, die de 28-jarige verdachte uit Amsterdam bijstaat. De verklaring is belastend voor alle verdachten. De officier gebruikte de verklaring in mei ook om de rechtbank ervan te overtuigen dat de verdachten langer vast moesten blijven zitten.

De politie was niet van plan de valse verklaring in het dossier te stoppen, maar dit moest van toenmalig officier Agnes de Vries, concluderen de advocaten uit de verklaringen van de rechercheurs. Zij willen van haar weten waarom ze die beslissing heeft genomen. De getuige heeft zelf later ook verklaard dat ze gelogen heeft.

Aangifte

Eerder deed advocaat Balemans al aangifte tegen de twee rechercheurs die de vrouw hoorden, omdat ze haar zouden hebben beïnvloed, onder meer door het verhoor niet op te nemen. Dat onderzoek loopt nog.

'Termen als vormverzuim en  ernstige inbreuk op behoorlijke procesorde dringen zich toch nu wel op', aldus advocate Jacqueline Kuijper van de 25-jarige Belg uit Antwerpen die eerder door de rechtbank werd vrijgelaten. 'De officier heeft willens en weten een proces verbaal in circulatie gebracht, waarvan duidelijk is dat de info niet klopt. Dit heeft niks met waarheidsvinding te maken', aldus advocate Wieteke Brummen die de 27-jarige Belg bijstaat. “Het wordt tijd dat mevrouw De Vries uitleg komt geven.'

Vanmiddag komt officier van justitie Martijn Kappeyne van de Coppello, die de zaak van De Vries heeft overgenomen, met een reactie op de beschuldigingen.

De rechtbank beslist later over het verzoek van de advocaten. (ADP)