Voetgangerstunnel ligt er medio 2019

Coevorden - De voetgangerstunnel bij het station wordt in het voorjaar van 2019 geplaatst. De gemeente houdt morgen (13 december) een inloopbijeenkomst, waar belangstellenden de plannen kunnen bekijken.

De werkzaamheden moeten in 2020 wel klaar zijn in verband met de RSP-gelden, vrijgekomen door het afblazen van de Zuiderzeelijn. Dat geld moet worden ingezet voor het station en daaraan gerelateerde zaken.

Nu de spoorboog op het Europark klaar is, kunnen grote stappen worden gezet. 'Vanaf eind maart worden de voorbereidingen getroffen', aldus programmamanager Henk-Jan ten Brink. 'Vanaf augustus worden twee sporen weggehaald en vinden alle benodigde aanpassingen aan het spoor plaats. De kastanjes aan de Stationsstraat worden weggehaald in verband met de bovenleidingen van het spoor.'

De tunnel wordt in één weekend in het voorjaar van 2019 -tijdens de voorjaarsvakantie- geplaatst om het treinverkeer zo kort mogelijk stil te leggen. In dat weekend wordt niet alleen de tunnel geplaatst, maar liggen de sporen er ook weer op. Daarna volgt de afwerking tot augustus 2019. Ook het busstation, de P+R en andere werkzaamheden staan op de rol. Het hele karwei moet medio 2020 geklaard zijn.

Bijeenkomst

De gemeente houdt woensdag 13 december van 18.00 tot 20.30 uur in het gemeentehuis een inloopbijeenkomst over de plannen. Bezoekers worden tijdens een virtuele tour meegenomen naar het nieuwe stationsgebied. Aanwezig zijn medewerkers van de gemeente, de kunstenaars die betrokken zijn bij de plannen en stedenbouwkundige Shyam Khandekar.

Duurzaam

Wethouder Jeroen Huizing benadrukt, dat steeds wordt gekeken naar duurzaamheid. Henk-Jan ten Brink vult aan: 'Eigenlijk doen we alles al heel duurzaam met hoogwaardige materialen en aandacht voor flora en fauna. Verder gaan we op zoek naar mooie toevoegingen. Zo zouden we het liefst de fietsenstalling voorzien van zonnepanelen. Ook bedrijven in de omgeving kunnen zonnepanelen aanbrengen, bijvoorbeeld in de vorm van een coöperatie zoals in Noord-Sleen.'

Onderdoorgang

De voetgangersonderdoorgang wordt 5,5 meter breed en krijgt zoveel mogelijk inval van daglicht. Fietsers kunnen met de fiets aan de hand gebruikmaken van de onderdoorgang via de hellingbaan of van de trappen, voorzien van een fietsgoot.

Fietsenstalling

De uitgang van de tunnel aan de centrumzijde is op de plek van de huidige fietsenstallingen. Straks komt de fietsenstalling deels op de plek van het busstation. Ten Brink: 'Daar komen 552 plekken, deels dubbellaags. Er zijn daarnaast kluisjes, zodat mensen hun fiets overdekt en beveiligd kunnen stallen voor 9 euro per maand. Bovendien komen er nog 172 plaatsen aan de zijde van De Holwert.
De bussen komen straks op één niveau te staan en niet meer verspreid over de huidige locatie.

Parallelweg

Bij de inrichting komen er ook wijzigingen in de Parallelweg. Nu komen mensen vanaf de Wethouder J.B. Hemelweg en gaan bij de Van Gend en Loosloods rechtdoor het parkeerterrein van het EDS-plein op. 'De weg wordt dusdanig aangepakt, dat de logische route tussen het spoor en de appartementen is', aldus Ten Brink. Op de plek waar eerder sporen lagen komt de P + R. Ten Brink: 'Bovendien is er al een behoorlijk parkeerterrein aan de Van Gend en Loosloods.

Stadsgracht

De stadsgracht wordt doorgetrokken door middel van buizen onder de Stationsstraat. Vanaf het huidige parkeerterrein aan de Parallelweg komt er daardoor zicht op het water. De kademuur is reeds aangebracht. De nieuwe gracht krijgt een bergende functie en door de aanleg van de buizen en verbinding met de gracht in het park kan het water in de noordelijke stadsgracht worden ververst. Eerder werd al bekend, dat het waterschap een financiële bijdrage levert. De omgeving krijgt een bijzondere sculptuur met als titel 'Viraal Spiraal'. In de tunnel komen fraaie stervormen.

Stationsplein

Het Stationsplein wordt heringericht en krijgt veel groene elementen. 'Er wordt nagedacht over de twee stationsgebouwtjes', vertelt Ten Brink. 'Daarin zouden mogelijk functies gecombineerd kunnen worden, zoals een zitgelegenheid, een fietsenmakerij, verhuur van fietsen en een toiletruimte.