Garnizoensdag is daverend succes (fotoreportage)

Coevorden – De eerste Garnizoensdag, die vandaag werd gehouden in het centrum van Coevorden, is een succes geworden. De organisatie zat prima in elkaar, er waren vele activiteiten en het weer werkte voortreffelijk mee.

Herman Woltersom, de initiatiefnemer, was dan ook een tevreden mens. Hij blies overigens vandaag ook zijn partijtje mee in het Reünie-Orkest Artillerie Trompetterkorps.

Na het kanonschot van vanochtend bruiste het centrum dankzij een werkgroep met vertegenwoordigers van onder meer Stedelijk Museum Coevorden, ToReCo (Magisch Drenthe) en Historische Vereniging Coevorden. Allerlei organisaties presenteerden zich op de Markt. Sponsors steunden de Garnizoensdag en de gemeente, ToReCo en de Coevorder Handelsvereniging leverden ook een aandeel in het welslagen van de dag.

Deelnemers

Regelmatig klonken kanon- en geweerschoten op de Weeshuisweide. Deelnemers aan de dag waren de Halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij van 's-Hertogenbosch 1813-1907, het Reünie-Orkest Artillerie Trompetterkorps, Exercitie Peloton Bourtange, Saluutbatterij Atkins, Die Historische IV. Kompanie Uelsen en Jannes de Goochelaar. Maaltijdspecialist Auke Kiel zorgde voor een warme hap en Eetcafé Miracle schonk speciaal Garnizoensbier.

Er werden patrouilles door de winkelstraten gelopen en het Reünie-Orkest hield enkele malen een parade. ToReCo hield garnizoenswandelingen.

Winnaars kinderwedstrijd

Kinderen konden meedoen aan exercities en oud-Hollandse spelen. Bovendien werden de prijzen uitgereikt van de wedstrijd, waarvoor kinderen kanonnen konden maken. De winnaar van deze wedstrijd werd Renske Stolzenbach uit Den Bosch, Devin Elzinga eindigde als tweede en derde werd Tycho Obdeijn uit Coevorden. De winnende kanonnen en nog enkele andere kanonnen van de andere elf deelnemers zijn een maand lang in het museum te zien.

Knallende afsluiting

Het Reünie-Orkest gaf aan het einde van de middag een concert, waarna alle deelnemende groepen zich opstelden op de Weeshuisweide om het evenement knallend af te sluiten. Na deze editie wordt jaarlijks een Garnizoensdag gehouden als opmaat naar 2022. In dat jaar wordt het 350-jarig ontzet van Coevorden gevierd en herdacht.

Coevorder groep

De organisatie van de dag ziet het ook wel zitten om in Coevorden een re-enactmentgroep op te richten als onderdeel van Stichting Garnizoensdag Vesting Coevorden. Deze geschiedenisgroep zal het garnizoensleven in Coevorden gaan uitbeelden. Daarvoor worden tien tot vijftien vrijwilligers gezocht, die na een opleiding bij het Exercitie Peloton Bourtange zelfstandig met kanonnen en musketten kunnen omgaan. De groep gaat in de toekomst tijdens bijzondere gebeurtenissen schieten met de kanonnen bij het Kasteel. Aanmelden kan via de website.

Informatie

Meer informatie over de geschiedenis van Garnizoensstad Coevorden staat op de website. Ook staat daarop informatie over de oprichting van een Coevorder groep.