Kanonschot betekent startsein Garnizoensdag

Coevorden - Met een kanonschot werd vanochtend om tien uur de eerste Garnizoensdag coevorden geopen. Dat betekende het startsein voor een dag vol bijzondere activiteiten, die om 16.45 uur worden afgesloten.

Na een openingswoord van voorzitter Geert Roeles van Stichting Garnizoensdag -waarin hij de rijke historie van Coevorden benadrukte- was het aan burgemeester Bert Bouwmeester om het eerste kanonschot bij het kasteel te laten horen. Elk uur klinkt bij het Kasteel een kanonschot met het kanon van de Halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij van 's-Hertogenbosch 1813-1907.

Deelnemers aan de dag zijn daarnaast het Reünie-Orkest Artillerie Trompetterkorps, Exercitie Peloton Bourtange, Saluutbatterij Atkins, Die Historische IV. Kompanie Uelsen en Jannes de Goochelaar. De gehele dag zijn de re-enactmentgroepen in de weer, er wordt een tentenkamp ingericht en goochelaar Jannes treedt op. Er wordt Garnizoensbier geschonken en er zijn vele activiteiten voor kinderen, zoals exercities en oud-Hollandse spelen. Speciaal voor de Garnizoensdag zijn enkele nieuwe spelen ontwikkeld, waaronder 'De Drentse Vlag', 'Het Kanon' en 'Vestingstad Coevorden'. Diverse organisaties presenteren zich op de Markt en er zijn patrouilles door de winkelstraten. Om 13.00 en 15.00 uur start een speciale Garnizoenswandeling dankzij ToReCo. Het Reünie-Orkest verzorgt om 13.45 en 14.45 uur een parade en geeft om 16.30 uur een concert op de hoek van de Markt/Weeshuisstraat. Om 16.15 uur is de prijsuitreiking van de wedstrijd voor kinderen 'Knutsel een kanon'. Om 16.45 uur stellen de re-enactmentgroepen zich op achter het orkest, waarna om 17.00 uur gezamenlijk de Garnizoensdag wordt besloten met de Ouverture 1812.

Informatie

Meer informatie over de geschiedenis van Garnizoensstad Coevorden, alle activiteiten, aanvangstijden en nog veel meer staat op de website.