Garnizoensdag zorgt voor bruisend centrum

Coevorden - Al enige jaren liep Herman Woltersom uit Coevorden met het idee rond om een Garnizoensdag te houden. Zijn plannen zijn uitgegroeid tot de daadwerkelijke organisatie van zo'n dag, die plaatsvindt op zaterdag 26 augustus.

'Ik raakte een paar jaar geleden in gesprek met Aart Wolters, die de kanonnen bij het kasteel in ere wilde herstellen. Ook sprak ik met Sandra Muller, de vorige directeur van Stedelijk Museum Coevorden. Zij was enthousiast en zo hebben we de plannen uitgewerkt, een stichting opgericht en een werkgroep samengesteld', aldus Woltersom. Als voorzitter van de stichting werd voormalig wethouder Geert Roeles aangetrokken. Diverse partijen zijn vertegenwoordigd in de organisatie, waaronder Stedelijk Museum Coevorden, ToReCo (Magisch Drenthe) en de Historische Vereniging. Woltersom ging googelen en benaderde allerlei verenigingen. Hij is zeer tevreden over het eindresultaat.

Opmaat

'We willen jaarlijks tot 2022 zo'n Garnizoensdag houden. In dat jaar kunnen we het 350-jarig ontzet van Coevorden vieren en herdenken. Nadat in 1592 Coevorden definitief aan Staatse zijde was gekomen, vatten de Staten-Generaal het plan op om van Coevorden een grensvesting te maken. Er werd gewerkt aan de vestingwerken en Coevorden werd een garnizoensstad. De vesting werd in 1850 opgeheven en de militairen vertrokken. De vestingwerken verdwenen in de jaren daarna. 'De garnizoensdag', aldus Geert Roeles, 'is de opmaat. Coevorden is een stad met een ongelooflijk grote historie, dus wij willen dat niet ongemerkt voorbij laten gaan. Bovendien sluit het goed aan bij 'Stad als museum'.

De komende jaren worden de activiteiten nog uitgebreid. Herman Woltersom: 'Zo zijn toneelverenigingen en ruitersportverenigingen ook welkom om een aandeel te leveren. Diverse verenigingen hebben toegezegd om te komen kijken, dus wellicht doen zij volgend jaar mee.'

Dat het initiatief aansloeg, blijkt wel uit het feit dat vele partijen hun steun geven aan het evenement. Partijen zijn naast de sponsors de gemeente, ToReCo en de Coevorder Handelsvereniging.

Vol programma

Vanaf 10.00 uur bruist het centrum van de activiteiten. Burgemeester Bert Bouwmeester opent het evenement bij het Kasteel, waar het kanon van de Halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij van 's-Hertogenbosch 1813-1907 zal bulderen. Deelnemers aan de dag zijn daarnaast het Reünie-Orkest Artillerie Trompetterkorps, Exercitie Peloton Bourtange, Saluutbatterij Atkins, Die Historische IV. Kompanie Uelsen en Jannes de Goochelaar. De gehele dag zijn de re-enactmentgroepen in de weer, er wordt een tentenkamp ingericht en goochelaar Jannes treedt op. Hij vermaakt het publiek met veel zelfspot tijdens allerlei historische festivals. Er wordt Garnizoensbier geschonken en er zijn vele activiteiten voor kinderen, zoals exercities en oud-Hollandse spelen. Speciaal voor de Garnizoensdag zijn enkele nieuwe spelen ontwikkeld, waaronder 'De Drentse Vlag', 'Het Kanon' en 'Vestingstad Coevorden'.

De Historische Vereniging, ToReCo, Stedelijk Museum Coevorden, het Nederlands Artilleriemuseum, Stichting Ganzenmarkt en VVV Emlichheim presenteren zich die dag.

Ieder uur klinkt een kanonschot en zijn er patrouilles door de winkelstraten. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur start een speciale Garnizoenswandeling dankzij ToReCo. Het Reünie-Orkest verzorgt om 13.45 en 14.45 uur een parade en geeft om 16.30 uur een concert op de hoek van de Markt/Weeshuisstraat. Om 16.15 uur is de prijsuitreiking van de wedstrijd voor kinderen 'Knutsel een kanon'. Kinderen kunnen een kanon knutselen van maximaal 40 x 40 x 40 centimeter. De kanonnen kunnen tot zaterdag 26 augustus 13.00 uur worden ingeleverd bij de balie in Het Arsenaal. De drie winnende kanonnen zijn een maand lang in het museum te zien. Om 16.45 uur stellen de re-enactmentgroepen zich op achter het orkest, waarna gezamenlijk de Garnizoensdag wordt besloten met de Ouverture 1812.

Oprichting

De organisatie van de dag ziet het ook wel zitten om in Coevorden een re-enactmentgroep op te richten als onderdeel van Stichting Garnizoensdag Vesting Coevorden. Deze geschiedenisgroep zal het garnizoensleven in Coevorden gaan uitbeelden. Daarvoor worden tien tot vijftien vrijwilligers gezocht, die na een opleiding bij het Exercitie Peloton Bourtange zelfstandig met kanonnen en musketten kunnen omgaan. De groep gaat in de toekomst tijdens bijzondere gebeurtenissen schieten met de kanonnen bij het Kasteel. Aanmelden kan via de website.

Informatie

Meer informatie over de geschiedenis van Garnizoensstad Coevorden, alle activiteiten, aanvangstijden en nog veel meer staat op de website.