Bouw Molenakkers II start: na jaren kan de schop in de grond

Dalen - Na jaren van voorbereidingen, procedures en archeologisch onderzoek is het vrijdag zo ver: dan start de bouw in nieuwbouwplan Molenakkers II in Dalen.

De verkoop ging afgelopen november van start. Er was veel belangstelling en in december waren via loting alle kavels verkocht. Het gaat in de eerste fase om acht vrijstaande woningen. Het nieuwbouwplan wordt in twee fases gerealiseerd. In de tweede fase komen er ook twee-onder-een-kapwoningen. Wethouder Jeroen Huizing geeft vrijdag het startsein, samen met de familie Tiele, die als eerste gaat bouwen, onder het toeziend oog van alle kopers en omwonenden.

Al aan het begin van deze eeuw had de gemeente plannen voor de nieuwbouw. Uit onderzoek bleek, dat er hoge archeologisch waarden in het terrein zijn. De gemeente zag toen van de plannen af, maar in 2009 onderzocht de gemeente opnieuw of gedeeltelijke bebouwing mogelijk zou zijn. Archeologen gingen aan de slag in het gebied, waarbij onder andere een boerderij uit de IJzertijd werd aangetroffen. Het doel is om de archeologische waarden in de bodem te bewaren. Een deel van het plangebied wordt vrijgehouden. In oktober vorig jaar diende nog een beroepszaak tegen het bestemmingsplan, maar de Raad van State verklaarde het beroep ongegrond en er kwam groen licht.

De voorgeschiedenis staat in het dossier Molenakkers II op deze site.