Bijzondere schutterij komt naar Coevorden

Coevorden - Tijdens de Garnizoensdag op zaterdag 26 augustus komt 'De Halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij van 's-Hertogenbosch 1813-1907' uit Den Bosch naar Coevorden.

Daarnaast is 'Die Historische IV. Kompanie Uelsen' uit het Duitse Uelsen present. De Schutterij uit Den Bosch richt zich vooral op de periode rond 1830, de tijd van de Belgische Opstand en de Tiendaagse Veldtocht. Bij het uitbeelden van het garnizoensleven in een vestingstad wordt veelvuldig het publiek betrokken. Kinderen mogen mee marcheren met een patrouille en bij de tent worden met de kinderen onder andere mutsen gemaakt.

Sinds 1985 kent de Bürger-Schützenverein e.V. Uelsen een Ehrensalutkompanie. De groep kreeg als naam de Historische IV. Kompanie Uelsen. Na de oprichting werd het nodige speurwerk gedaan. Er werden diverse onderzoeken gedaan in verschillende musea en staatsarchieven waaronder die van Berlijn en Hannover. Uiteindelijk werden originele afbeeldingen van uniformen en wapens gevonden om de groep zo authentiek mogelijk te kleden en te bewapenen uit de tijd van Napoleon.