Saluutbatterij Atkins siert Garnizoensdag op

Coevorden - Saluutbatterij Atkins, de oudste en naar eigen zeggen de gezelligste artillerievereniging van Nederland, komt zaterdag 26 augustus naar de eerste Garnizoensdag in Coevorden.

De saluutbatterij uit Den Hoorn is ontstaan ergens begin jaren '70 in het Koninklijk Nederlands Leger en Wapenmuseum (KNLWM) dat toen nog gevestigd was in Leiden. Het is begonnen als een soort grap van een nieuwsgierige wapenmaker en tevens de naamsteller, Henk Atkins. Deze vond het leuk om eens een schot te lossen met de aanwezige vuurmonden.

Met een kanon uit het museum en samen met vrijwilligers gestoken in replica uniformen heeft Atkins schoten gelost bij de taptoe in Delft. Dat was toen voor de lol en zo’n twintig jaar werd er niets mee gedaan totdat bij de open dagen van de marine in 1985 een groep vrijwilligers uit het museum met het kanon in Den Helder kwamen opdraven. Toen is het balletje gaan rollen en kwamen er uitnodigingen binnen om medewerking te verlenen aan open dagen van de landmacht en om mee te werken aan muziekstukken.

In 1997 werd afscheid genomen van het museum en kwam Saluutbatterij Atkins op eigen benen te staan. Voor 2500 gulden werd het eerste kanonnetje aangeschaft. Inmiddels is het een goed uitziende eenheid Artillerie te Voet die in geheel Europa optreed. Atkins bezit inmiddels vijf kanonnen en de groep komt 26 augustus in prachtige replica uniformen naar Coevorden. Bij het legerkampement op de Markt laten zij dan het leven zien van de artillerist uit vervlogen tijden compleet met tenten, kookgerei, kampvolgsters en jenever.