Excercitiepeleton geeft voorproefje van Garnizoensdag

Coevorden - Na een kanonschot in de notaristuin liep het Excercitiepeloton Bourtange een patrouille door het centrum. Dat was een voorproefje van hetgeen gaat gebeuren op zaterdag 26 augustus in Coevorden. Dan wordt de eerste Garnizoensdag gehouden.

Na afloop van de patrouille was wederom een kanonschot te horen. De voorbereidingen werden getroffen door het peloton. Geert Roeles, voorzitter van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden ontstak het vuur. .

Tijdens de Garnizoensdag bulderen kanonnen, worden schoten gelost, er zijn patrouilles en een militair orkest speelt in het centrum. Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Stichting ToReCo, Stedelijk Museum Coevorden en de Historische Vereniging zijn onder leiding van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden al ruim een jaar bezig met de voorbereidingen. Op de Garnizoensdag houden re-enactmentverenigingen diverse activiteiten speciaal voor kinderen.

Kanonnenwedstrijd kinderen

Daarnaast is er een kanonnenwedstrijd. Kinderen kunnen zelf, thuis of op school een kanon knutselen. Het kanon mag maximaal 40 x 40 x 40 centimeter groot zijn. Kinderen kunnen hun knutselkanon op 26 augustus vóór 13.00 uur inleveren bij de receptie van Het Arsenaal (met vermelding van naam, adres en telefoonnummer). Aan het einde van de Garnizoensdag worden drie winnaars (eerste, tweede en derde plek) bekendgemaakt. De winnende kanonnen zijn daarna nog een maand lang in het museum zelf te bewonderen. De andere kanonnen mogen dezelfde dag weer meegenomen worden naar huis. Voor vragen over deze wedstrijd kan er contact worden opgenomen met info@museumcoevorden.nl.

Kampement

Op de Markt wordt een kampement opgebouwd door diverse re-enactmentgroepen, zoals De Halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij van ’s-Hertogenbosch 1813-1907; Historichen IV. Kompanie Uelsen des Bentheimer Landwehrbataillons von 1814 en Saluutbatterij Atkins.

Voor het muzikale gedeelte zorgt het Reünie-Orkest Artillerie. Het orkest zal enkele malen een parade in de winkelstraten houden en sluit de dag af met een concert bij het Kasteel

Meer informatie is te vinden op www.garnizoensdagcoevorden.nl en op de Facebookpagina Garnizoensdag Coevorden. Aanmelden kan via de website of via e-mail