Aold Daol'n plaatst Stolpersteine

Dalen – Stichting Aold Daol’n plaatste gisteren Stolpersteine in de Westerwijk in Dalen. Het zijn de eerste vier stuks, in oktober worden meer Stolpersteine geplaatst.

Aanwezig waren Anique de Lange uit Coevorden, Romy Kappen uit Wachtum en Carolien Pot uit Oosterhesselen, die vorig jaar een bijzonder profielwerkstuk over Joodse inwoners van Dalen maakten.

De drie leerlingen werden destijds benaderd door Aold Daol’n met het oog op de plaatsing van Stolpersteine. Dat zijn gedenkstenen voor de omgekomen Joden. Stichting Aold Daol’n kreeg een forse bijdrage van Ons Dalen en ook kreeg de stichting geld van de Rabobank Emmen-Coevorden voor onder meer het project Stolpersteine. In oktober worden nog meer Stolpersteine geplaatst. Stichting 'Ons Dalen' bestaat uit een groep ondernemers, die activiteiten op het gebied van sportieve, culturele en welzijnsactiviteiten in de voormalige gemeente Dalen ondersteunt.

Wethouder Joop Brink was bij de plaatsing, evenals kunstenaar Gunter Demnig uit Keulen. Demnig nam jaren geleden het initiatief voor de plaatsing van Stolpersteine. Elke Stolperstein bestaat uit een messingplaatje met daarop de naam, het geboortejaar en plaats en de datum van overlijden.

Bijeenkomst op 2 oktober

In de kerk in Dalen is op 2 oktober vanaf 14.15 uur een bijeenkomst met diverse sprekers onder wie burgemeester Bert Bouwmeester, een opperrabijn, ds. Peter den Braanker en Huib Minderhoud. Dan wordt uitvoerig stilgestaan bij het wegvoeren van de Joden en worden meer Stolpersteine geplaatst. Op 2 oktober is het 75 jaar geleden, dat Joodse inwoners van Coevorden, Dalen en Sleen zijn weggevoerd.

Herdenkingsprogramma

Synagoge Coevorden heeft voor de hele maand oktober een herdenkingsprogramma opgesteld. De afkondiging ervan vindt plaats in de kerken op zondag 1 oktober. Op maandag 2 oktober is er een herdenkingsbijeenkomst, gericht op de hele provincie. Joden uit heel Drenthe zijn welkom. Die dag wordt een tentoonstelling geopend. Het thema is ‘Het Joodse leven in Drenthe en de grensregio’. Stedelijk Museum Coevorden speelt hierop in met een kleine expositie en in de bibliotheek is er speciale aandacht voor boeken over de oorlogsjaren. Daarnaast komt er een lesbrief. De Historische Vereniging Coevorden houdt zaterdag 7 oktober een historische dag waarop de herdenking ook centraal staat. Leerlingen van basisscholen lezen zaterdag 14 oktober voor en woningen waar eerder Joden woonden, gaan die dag open. Theater Hofpoort verzorgt zaterdag 21 oktober een voorstelling met verhalen over de oorlog. De dag erop is er een film voor de jeugd in Theater Hofpoort. Het onlangs opgerichte grensoverschrijdende jeugdkoor treedt zondag 29 oktober op. Tot besluit van de herdenkingsmaand worden dinsdag 31 oktober wederom Stolpersteine gelegd in Coevorden.

Het complete programma is hier te vinden.