'Rechercheurs overval Gees moeten getuigen'

Gees - Twee rechercheurs die onderzoek doen naar de overval in Gees, waarbij op 30 juni vorig jaar Koert Elders om het leven kwam, moeten zelf een verklaring afleggen.

De rechtbank in Assen bepaalde donderdag dat de twee als getuigen worden gehoord bij de rechter-commissaris.

De vraag is of de twee politiemensen hun boekje te buiten zijn gegaan bij het verhoren van de vriendin van een 26-jarige verdachte uit België. Advocaat Michiel Balemans van de 28-jarige Amsterdammer, die ook wordt verdacht van de overval, stelt dat dit wel is gebeurd.

Geheime verklaring?

Balemans zegt van de vrouw en haar advocaat te hebben gehoord dat de agenten haar hebben verhoord zonder dat ze het verhoor opnamen, wat verplicht is. Ze zouden haar hebben ondervraagd over wat zij van zaak wist en haar hebben beloofd die verklaring niet in het onderzoeksdossier te doen, zodat hij geheim zou blijven. Daarna hebben de agenten volgens Balemans samen met haar een nep-verklaring opgesteld waarin ze zei dat ze van niks wist. Die zit wél in het dossier.

De advocaat heeft aangifte gedaan van meineed en valsheid in geschrifte en vroeg de rechtbank 19 juli tijdens een regiezitting de rechercheurs als getuige te mogen horen. Daar stem de rechtbank mee in. Zijn verzoek om ook hun teamleider en de voormalige officier van justitie in de zaak Agnes de Vries ook te verhoren bij de rechter-commissaris wees de rechtbank af.

Dna-sporen

Balemans en advocaat Wieteke Drummen van de 26-jarige Belg willen ook dat nader onderzoek wordt gedaan naar de dna-sporen die in het huis van Elders zijn gevonden.

Van hun cliënten en van een 22-jarige medeverdachte is dna gevonden in de slaapkamer. Dat zat onder meer op het bed en op de tape waarmee Elders vastgebonden was. De advocaten willen dat wordt uitgezocht of het dna van hun cliënten ook via anderen in het huis kan zijn gekomen.

De rechtbank vindt dat goed, maar dan moeten de verdachten van 26 en 28 wel met een verklaring komen over hoe zij denken dat hun dna er dan is terechtgekomen. Het Nederlands Forensisch Instituut daarna onderzoeken of hun verhaal kan kloppen. Tot nu toe hebben de verdachten gezwegen.

Behalve de drie mannen van wie dna is gevonden, worden ook een Belg van 24 en een Hagenaar van 36 verdacht van betrokkenheid bij de overval. Die twee zitten niet meer in voorarrest.

Vervolg

Op 25 september staat een nieuwe zitting gepland bij de rechtbank in Assen. Eerder werd al bekendgemaakt dat de zaak in december inhoudelijk behandeld wordt. Nu de rechtbank vindt dat meer onderzoek nodig is, is het de vraag of dat wordt gehaald. (ADP)