Oud-medewerkers Plantronics starten nieuw bedrijf

Emmen – Een deel van het personeel van de in maart gesloten Emmer vestiging van het Amerikaanse Plantronics werkt momenteel aan het opstarten van een nieuw bedrijf.

Dopple, zoals de onderneming gaat heten, is begin deze maand officieel van start gegaan met het ontwikkelen van draadloze en draagbare elektronica.

Het groepje oud-medewerkers bestaat op dit moment uit oud-directeur Tjapko Uildriks, Johan Schreuder, Bart Trip en Christian den Herder met nog 3 andere collega’s. Elk heeft in de afgelopen 20 jaar gewerkt voor Plantronics en voorgangers Tonalite en Sony Ericsson. Het bedrijf is groot geworden met revolutionaire producten zoals de pieper, de draadloze headset en natuurlijk Bluetooth.

Assen

Dopple is momenteel gevestigd op de bovenverdieping van het Werkplein aan de Verlengde Spoorstraat. Uildriks, die samen met Schreuder de drijvende kracht is achter het initiatief, hoopt dat het bedrijf zich er voor langere tijd mag vestigen. Momenteel voeren zij hierover overleg met de gemeente. ‘ Wij hebben Assen overwogen als nieuwe locatie. Wethouder Bouke Arends heeft zich echter enorm ingespannen om ons hier te houden, onder meer door de snelle toezegging van een plek binnen het Werkplein. Die man verdient een pluim.’

Vijver

De mensen achter Dopple zijn er nog niet over uit op welke markt en welke producten zich het exact wil gaan richten. ‘Onder de vlag van Plantronics lag de focus op de ontwikkeling van consumentenelektronica.’ Een vijver waar volgens Uildriks een breed aantal wereldwijde marktpartijen al in vissen. Een besef die ook al daagde bij de directie van Plantronics in Amerika. ‘Het bedrijf wil zich nog meer gaan richten op de zakelijke markt; het ontwikkelen van headsets voor callcenters is bijvoorbeeld al een lucratieve markt voor Plantronics. Investeren in nieuwe markten betekent vaak ook dat er elders gesneden moet worden. Vandaar dat het mes waarschijnlijk in Emmen is gezet.

Plantronics

Uildriks benadrukt overigens dat de Emmer vestiging van Plantronics nog niet geheel is gesloten: ‘Momenteel zijn er nog ongeveer 6 mensen werkzaam van de oorspronkelijke meer dan 30. De bestaande productlijnen lopen prima, maar investeren in deze locatie gaat alleen niet meer gebeuren, denk ik.’

Toeleverancier

Dopple gaat de eigen koers de komende maanden nog nader bepalen. ‘Wellicht nemen wij de rol van toeleverancier voor de medische of andere industrieën op ons. Het is een work in progress. Voordeel is dat we in de afgelopen 20 jaar een behoorlijk netwerk hebben opgebouwd wat betreft afnemers en samenwerkende partijen. Daar verwachten wij van te kunnen profiteren.’ Uildriks noemt verder partnerships met hogeschool Stenden in Emmen en de Hanzehogeschool in Groningen als potentiële voorbeelden.