Samenbreed kan volgende stap zetten

Zweeloo / regio - De huis-aan-huisactie van Samenbreed, het glasvezelinitiatief in de voormalige gemeente Zweeloo, blijkt een succes. Afgelopen woensdag werd de magische grens van 75 procent van intentieverklaringen doorbroken.

Nu dat percentage bereikt is, kan de volgende stap gezet worden.

Volgende stap

Die volgende stap is het voorbereiden van de werkelijke aanleg en het opstellen van een levensvatbaar ondernemingsplan. Dit gebeurt samen met andere glasvezelondernemingen in oprichting binnen de provincie Drenthe. Het initiatief Samenbreed (Zweeloo e.o.) heeft afgelopen voorjaar al samen met Reuzenbreedband (Schoonoord/De Kiel) en Alles op Glasvezel (Sleen e.o.) een voorstudie gedaan. Daaruit kwam naar voren, dat glasvezelinitiatieven op langere termijn levensvatbaar zijn als ze voorafgaand aan de start driekwart van de bewoners achter zich weten te scharen.

Voortouw

Tijdens de opstart van het initiatief voor een eigen glasvezelnet namen de bewoners in de buitengebieden het voortouw en melden zich snel aan. In de dorpen waar reeds snel internet beschikbaar is, lag het moeilijker. Daar waren velen tevreden met de snelheden die door de huidige providers geboden wordt. Toch kon Samenbreed halverwege 2016 reeds 40 procent van de bewoners achter zich scharen. Begin 2017 was dat 52 procent en daarna ging het wat moeizamer. Eind mei stond de teller op 57 procent en kwamen er nauwelijks nog nieuwe aanmeldingen binnen.

Waarschijnlijk leefden er nog vele vragen bij bewoners. Ze waren nog niet voldoende overtuigd van het nut van een eigen glasvezelaansluiting. Ondertussen reed de trein, in gang gezet door Verbind Drenthe, verder. Voor Samenbreed was er een kans om op te stappen. Maar dan moest het aantal potentiële deelnemers nog wel flink omhoog.

Met de gezamenlijke krachtsinspanning van bestuur, werkgroepleden en ambassadeurs heeft Samenbreed de huis-aan-huisactie op touw gezet. Middels deze actie, aangekondigd door een brief met daarin een pleidooi voor glasvezel, werd twijfelaars de kans geboden persoonlijk nog vragen te stellen en daarna alsnog hun intentieverklaring te ondertekenen.