BMTEC en WasteWise staan in finale Drentse Startup 2017

Emmen / regio - De bedrijven WasteWise en BMTEC uit Emmen strijden komende dinsdag in het Atlas Theater in Emmen om de titel Drentse Startup 2017. Zij zijn geselecteerd uit een groep van 41 Drentse startende ondernemingen.

Het gaat bij de competitie om Drentse bedrijven die maximaal vijf jaar geleden zijn opgericht. De winnaar ontvangt de titel ‘Drentse Startup 2017’ en een geldprijs van 2.500 euro.

De startup-competitie voor Drentse startende ondernemingen is in het leven geroepen om meer aandacht en bekendheid te geven aan startende bedrijven in de provincie. 'De jury van de Drentse Startup 2017 kijkt niet alleen naar de huidige situatie van het bedrijf, maar probeert juist samen met het bedrijf een vergezicht te creëren. Want waar zo’n startup over tien jaar kan staan is veel interessanter dan bijvoorbeeld de huidige omzet of marktaandeel. Een belangrijk kenmerk van een startups is dat ze zich nog niet in hun definitieve vorm bevinden. Hiermee bedoelen wij bijvoorbeeld dat het bedrijf nog echt zoekende kan zijn naar het juiste verdienmodel, maar tegelijkertijd wel al groeien', aldus Niels Palmers namens de organisatie.

WasteWise

WasteWise is een slimme (openbare) afvalbak, die het afval scheidt aan de basis, namelijk op het moment van weggooien. Het prototype bestaat uit losse modules, die aaneen te schakelen zijn. Zwarte, driehoekige bakken van metaal zijn het. Met aan de voorkant luikjes waardoorheen het straatafval gaat. Bovenop liggen zonnepanelen voor de stroomvoorziening. Die is nodig om de luikjes te laten openen en sluiten en om het display, gepositioneerd op de buitenste van de geschakelde bakken, te laten functioneren. Bert Leiting bemoeit zich vooral met de technische kant van WasteWise. 'Het werkt vrij simpel. Op de display zit een scanner, die de streepjescode op verpakkingsmateriaal herkent. Je houdt je afval ervoor en het juiste luikje opent. Zo kun je dus écht scheiden aan de voorkant. En dat kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld de kunststofstromen nog verder scheiden om het recyclingproces te helpen.’

De startup is druk bezig investeerders uit te zoeken die de producten en de filosofie verder kunnen brengen. Charlotte van der Velde: 'De grote bedrijven benaderen ons. Dat is een mooie positie. We houden te allen tijde ons bestaansrecht in de gaten: dat we wat willen doen aan ene betere wereld.’

Bekijk de uitzending van 'Ondernemend' met daarin een interview met Charlotte van der Velde van WasteWise:

BMTEC

Nederland importeert jaarlijks voor zo’n 2 miljard euro aan kunststof onderdelen en halffabricaten uit China en andere lagelonenlanden. Bakschik Martirosian van BMTEC denkt dat dat niet nodig is en dat we in Nederland prima met de lagelonenlanden kunnen concurreren, dankzij onze enorme voorsprong in techniek en automatisering: ‘Wij brengen dat in de praktijk en produceren met onze lasersnijmachines inmiddels jaarlijks 2 miljoen kunststof onderdelen en halffabricaten voor de maakindustrie, bijna volledig geautomatiseerd en voor een concurrerende prijs. Van idee tot uitvoering.’

Inmiddels werken er vier mensen bij het in Emmen gevestigde bedrijf. Ze beschikken in de productieruimte over machines die kunststof kunnen lasersnijden en buigen. ‘In de nabije toekomst kunnen we ook lassen. De orderportefeuille zit nu flink vol; ik ben dan ook druk bezig met uitbreiding. Zodra ik een goede nieuwe ruimte heb kan ik investeren in meer machines en meer mensen.’ BMTEC werkt voor de maakindustrie; klanten zijn onder meer Honeywell -via HP Moulding, Manter International, Friesland Campina, Stevens Engineering, Athom -bekend van Homey, VDL en Vanquish Yachts. ‘Allemaal bedrijven die hoge eisen stellen. Wij kunnen daaraan voldoen. Wij onderscheiden ons omdat we uitdagingen aandurven die anderen niet aandurven.

Bekijk de uitzending van 'Ondernemend' met daarin een interview met Bakschik Martirosian van BMTEC :

De winnaar van de Drentse Startup van het jaar 2017 wordt dinsdag bekendgemaakt tijdens de finale van de Young Business Award en Sprout: 25 onder de 25. Niemand minder dan Jort Kelder presenteert de finale en Prins Constantijn is aanwezig om een inspiratie-pitch van vijftien minuten te geven over Nederland als startupland.

De finale van de Drentse Startup 2017 is kosteloos te bezoeken. Aanmelden als bezoeker kan via deze link.