Kunstenaarsherberg besteedt aandacht aan schilder Egbert van Drielst

Zweeloo - In Kunstenaarsherberg Zweeloo wordt woensdag 7 juni een tentoonstelling over het werk en leven van de achttiende-eeuwse behangselschilder Egbert van Drielst geopend met een lezing.

 Historica Godelieve van der Heijden vertelt over behangselschilders, die naar Drenthe trokken om inspiratie op te doen en geeft een beeld van de vrij onbekende achttiende eeuw. De lezing begint om 20.00 uur. Aan de hand van twaalf panelen over Van Drielst en zijn tijd krijgt de bezoeker een indruk van Eext en Drenthe in de achttiende eeuw; bijzonder omdat het nog zeker honderd jaar zal duren voordat de fotografie Drenthe in beeld gaat brengen.

Egbert van Drielst was de eerste die de boerderij aan Oud-Aalden 8 vereeuwigde, maar was niet de laatste. Bekende en minder bekende kunstenaars legden de zo goed als onveranderde boerderij steeds opnieuw vast.  Het is niet bekend wanneer Van Drielst in Aalden/Zweeloo geweest is. Hij noteerde wel waar hij iets tekende, maar zelden staat er een datum bij. Hij was ook in Dalen, Coevorden en Emmen en aangenomen kan worden dat hij een of meer reizen langs de Hondsrug heeft gemaakt.