Theater Hofpoort presenteert programma nieuw seizoen

Coevorden – Vrijwilligers, bestuursleden, adverteerders, vrienden en ambassadeurs kregen vanmiddag een voorproefje van het nieuwe seizoen in Theater Hofpoort. De theatergids ‘Open doek’ wordt aankomende week huis aan huis verspreid in de regio.

Veel muziek, cabaret, toneel, kindervoorstellingen, films en nog veel meer zullen de revue passeren.

Theaterdirecteur Saskia Kluwen was de ceremoniemeester van de gevarieerde presentatie van het nieuwe programma, dat veel verrassende voorstellingen biedt. Er werd slechts een greep uit het programma gedaan en dat zorgde al voor veel waardering. Ina Rozema uit Coevorden gaf een kort voorproefje op ‘Yoga in concert’, een combinatie van muziek, meditatie en yoga.

Optredens

Tijdens de prestentatie van vanmiddag waren er twee optredens. Roos Blufpand is singer-songwriter, zangeres en pianiste. Zij wil de wereld redden, maar ook graag die roze bril opzetten. Ze is niet bang om onderwerpen als schuldgevoel en oorlog te bezingen. Zij gaf blijk van haar talenten tijdens een optreden. Ook zeer talentvol is cabaretier Fuad Hassen. Tijdens zijn impressie van zijn show had hij meteen de lachers op zijn hand, ongetwijfeld zullen de gasten van vanmiddag bij zijn voorstelling zijn.

Theatercolleges

Nieuw zijn de ‘theatercolleges’, die door vier bijzondere mensen worden gegeven. Deze voorstellingen bevatten een combinatie van luisteren, leren en interactie. Deze vier mensen hebben unieke verhalen te vertellen. Het gaat om Arjan Erkel, Maarten van Rossem, Henk Schiffmacher en voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.

Ook bijzonder is, dat psychiater Bram Bakker, schrijver Abdelkader Benali en voormalig Olympisch topatleet Hans Koeleman een programma brengen over dat wat de hardloper beweegt, letterlijk en figuurlijk.

Cabaret

Ook dit jaar is er een cabaretserie met Jan Beuving, Marjolijn van Kooten (met psychiatrisch cabaret) en Joosen en De Jager zijn komend seizoen te zien. Er kunnen losse kaarten worden gekocht, maar tegen een gereduceerd tarief kan een kaart voor alle drie voorstellingen worden gekocht.

Daarnaast is er cabaret van Nathalie Baartman, Martijn Koning, Yora Rienstra en Thijs Kemperink. Onlangs was Yora nog te zien in het indrukwekkende stuk ‘PAAZ’ in Theater Hofpoort. Ook is er muzikaal cabaret van Enge Buren en Andermans Veren Live.

Muziek

Oude bekenden en nieuw talent komen naar Theater Hofpoort. Van Scrum tot Eddy Zoëy, Esther Groenenberg met een ode aan Carole King, Dilana, Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal, bluesliefhebbers kunnen terecht bij Flavium, er is muziek van Ruud Bos, Maaike Widdershoven en Tony Neef, Tet Rozendal komt met muziektheater, Leoni Jansen en Eric Vaarzon Morel komen naar Coevorden en Jeroen de Groot verzorgt een klassiek concert rond Bach.

Het nieuwjaarsconcert wordt verzorgd door Micheline van Hautem en Excelsior uit Oosterhesselen. Even daarvoor is er ‘Kerst met Karst’. Andere namen op de lijst zijn onder meer Joris Linssen en Caramba. De B’Eaters Band uit de regio Coevorden nam nooit echt afscheid, maar gaat dat komend jaar wel doen in het theater. Rock 4 is er met Abbey Road.

Enkele voorstellingen zijn 'Buiten de poort', zo zijn er concerten in de hervormde kerk in Coevorden, in de synagoge in Coevorden en de kerk in Dalen. Bovendien wordt voor een van de voorstellingen samengewerkt met Sweel Cultureel.

Toneel

Toneel neemt een bijzondere plaats in. Zo is Eric Corton er met een indrukwekkende voorstelling en is voor de derde keer toneelgroep Het Volk (niet te verwarren met ‘t Aol’Volk) er met een wederom toneel van grote klasse. Debby Petter komt ook weer naar het theater met een bijzondere voorstelling.

Synagogemaand

Oktober is synagogemaand in Coevorden. Dat is het 75 jaar geleden is dat de Joodse inwoners van Coevorden en omgeving zijn weggevoerd. Theater Hofpoort vertoont de film Riphagen, gebaseerd op een waar oorlogsverhaal met onder ander Jeroen van Koningsburgge. Op zondagmiddag is ‘Oorlogsgeheimen’ voor de jeugd te zien. Dankzij Rotaryclub Coevorden hebben de kinderen gratis toegang. Maarten Peters verzorgt zaterdag 21 oktober zijn gezongen verhalen als kleine monumentjes in ‘Bevroren tranen’. Bijzonder is dat er specifiek aandacht voor Coevorden is in woord en beeld.

Films

Elke eerste donderdag van de maand wordt de theaterzaal gebruikt als bioscoop. Naast de films in oktober, zoals hierboven genoemd, worden onder andere getoond ‘De stille kracht van de Drentse natuur’, ‘Heaven on earth’, ‘Knielen op een bed violen’, ‘Freeks wilde wereld’ en ‘Lucia de B.

Andere voorstellingen

Verder zijn er diverse kindervoorstellingen, zoals ‘Over een kleine mol’ en ‘Kikker zingt en leest voor’. Op literair gebied is er aandacht voor Oktobermaand Kindermaand en Beatrice van der Poel en Thomas Verbogt verzorgen een literair programma. Vuile Huichelaar is voor twee avonden geboekt en ook ‘t Aol’Volk is weer van de partij.

Afscheid Marcel Langes

Na zes seizoenen heeft Marcel Langes afscheid genomen als voorzitter van Stichting Cultuurpodium Coevorden. Hij werd toegesproken door bestuurslid Knels Laméris. Marcel kreeg een fraai kunstwerk van de bestuursleden. Hij stelde daarop zijn opvolger voor, Hans van den Berg, die aangaf zich meteen erg thuis te voelen.

In de gids van Theater Hofpoort staat alle informatie over de voorverkoop, de bestellingen en natuurlijk is er veel te lezen over het complete programma.