Vechtzomp is gedoopt en krijgt naam: Grammesberghe

Coevorden / Gramsbergen - Leden van Havenvereniging Coevorden voeren zaterdag -als opening van het vaarseizoen- naar Gramsbergen voor de doop en onthulling van de naam van de Vechtzomp. Bouwer Piet Toering uit Coevorden is lid van deze vereniging.

Onderweg werd de deze week geopende spoorboog uitvoerig bekeken. De praam Koevorden II meerde aan nabij De Mommeriete, waar de feestelijkheden plaatsvonden. Voorzitter Klaas Bolks van Stichting Vechtezomp voerde het woord en gaf een kort overzicht van de voorgeschiedenis. 'In eerste instantie zouden de zompen in Enter worden gebouwd, maar dat kon geen doorgang vinden. Toen kwam Henk Steenbergen van onze stichting in contact met Houtindustrie Gramsbergen van Piet Toering en Harry Haverkorte, die te kennen gaven twee Vechtzompen te willen bouwen.

Aan Duitse zijde waren de zaken vrij snel geregeld en in 2015 ging de eerste zomp met de naam De Mölle te water. Ook kwam er een drijvend botenhuis.' In Gramsbergen namen Gert en Carina Kelder van De Mommeriete het initiatief een botenhuis te gaan bouwen. Er verrees een fraai bouwwerk, dat nagenoeg af is. Voor de bouw van de zomp kwamen er diverse bijdragen, onder meer van de provincie Overijssel.

Piet Toering zei in een reactie dat het een bijzondere ervaring was om beide zompen te bouwen. Hij wenste de stichting veel succes en hoopt op veel mooie vaarten. Gedeputeerde Eddy van Hijum stelde, dat het Vechtdal steeds beter op de kaart komt. 'Dat zien we terug in het aantal banen op het gebied van toerisme en recreatie.' Burgemeester Daniela Kösters van Samtgemeinde Emlichheim sprak haar waardering uit dat er nu ook een zomp aan Nederlandse zijde is. 'We hebben veel geluk gehad met de scheepsbouwer.'

Mevrouw Schotkamp-Valkman uit Gramsbergen was verzocht de boot te dopen. Zij is de kleindochter van de laatste schipper op de Vechtzomp, zoals die eerder in deze regio voeren. Ferm wierp zij de fles naar de boot. Daarop werd de naam van de zomp onthuld: Grammesberghe, de historische naam van Gramsbergen. Tijdens de bijeenkomst zorgde shantykoor De Sjompiesingers voor de vrolijke noot.

De zompen varen naar Coevorden, Laar, Hardenberg, Vroomshoop en alle tussenliggende plaatsen. In overleg zijn er allerlei arrangementen te bespreken.

Meer inforrmatie staat op www.vechtezomp.nl