Belangstelling voor Dodenherdenking is uitzonderlijk groot

Coevorden – De belangstelling voor de Nationale Dodenherdenking was in Coevorden dit jaar uitzonderlijk groot. Onder de aanwezigen in de hervormde kerk en bij het monument aan het Van Heutszpark waren veel kinderen.

Voor en na de herdenking verleende de Stedelijke Muziekvereniging Coevorden medewerking. Na het klinken van de stoomfluit blies Johan Boekema het signaal Taptoe, waarna twee minuten stilte in acht werden genomen. Daarna werd het Wilhelmus gezongen.

Vervolgens droegen kinderen van de Buitenvreeschool en de Grundschule Laar indrukwekkende gedichten voor.

Wethouder Jeroen Huizing sprak reeds tijdens de kerkdienst, bij het monument voerde Dirkje Mulder namens de organisatie van de herdenking het woord: ‘Ook wij herdenken de doden van de Tweede Wereldoorlog én degenen, die sneuvelden tijdens vredesmissies. Altijd was er wel ergens oorlog. Vrijheid is een groot goed, maar is kwetsbaar en niet vrijblijvend. Oorlog dwingt mensen tot het maken van een keuze voor de ene of andere partij of wordt er geen keuze gemaakt en steken mensen de kop in het zand. Ik ben tegen onderdrukking en tegen geweld. Maar ik weet niet of ik mijn eigen leven of dat van mijn gezin in de waagschaal zou leggen.’ Zij herinnerde aan de mensen uit het verzet in Coevorden.

‘Het gaat daarbij niet alleen om de mannen. De vrouwen stonden achter hun mannen en boden onderdak aan onderduikers. En zij wisten van alle gevaren en achtergronden. Zij leefden in angst. Zoals mevrouw Deij. Zij en twee van haar kinderen kwamen terecht in kamp Vught. Ook kinderen speelden een rol, zij waren niet zo snel verdacht. Zoals de twaalfjarige jongen uit de Ballast, die van zijn vader naar een man in Steenwijksmoer moest fietsen. Deze man haalde uit de zadelpin van de fiets van de jongen verzetskranten. En politiewachtmeester Den Hartog uit Coevorden. Hij moest zijn verzetsdaden met de dood bekopen. Dat gebeurde nadat eerder die dag burgemeester De Kock uit Oosterhesselen was vermoord.’

Het Coevorder Mannenkoor zong na haar woorden twee liederen en wethouder Jeroen Huizing legde namens het gemeentebestuur een krans.

Daarna mochten de kinderen elk een witte bloem bij het monument leggen, waarna ook andere aanwezigen daartoe de gelegenheid kregen.

De scouting en jeugdbrandweer verleenden medewerking aan de herdenking.