Doe-Plein Daol'n krijgt fors bedrag van LEADER

Dalen - Stichting Doe-Plein Daol’n nam woensdagavond symbolisch de LEADER-bijdrage van 110.000 euro in ontvangst. Wethouder Jan Zwiers reikte de cheque in restaurant Cornelis uit aan voorzitter Henk Wilting.

Voor de uitreiking gaf Wilting een toelichting op de plannen aan de hand van beelden. Het ontwerp is van Gerolf Menzo. Het plein bij de BWB-school was sterk verouderd en er was regelmatig wateroverlast. Het Doe-Plein wordt gerealiseerd in drie fasen. Inmiddels is gestart met de aanleg van de natuurspeelplaats. Daarna volgen een bewegings- en chillzone en komt er een sport- en spelzone, die uiterlijk voor de zomervakantie van 2018 worden afgerond.

‘Door de aanwezigheid van de molen’, aldus Wilting, ‘werken we goed samen met Stichting Aold Daol’n.’ De molen gaat een rol spelen in het thema duurzaamheid en (wind)energie. Bij de molen komt een kleine tribune met natuurlijke zitplaatsen voor de openluchtvoorstellingen. Ook wordt een terras ingericht. In de natuurspeeltuin wordt uiteraard gewerkt met natuurlijke materialen. Er worden boomstammen geplaatst, die worden voorzien van krijtborden. In de sport- en spelzone komt onder meer een verdiept pannaveld, dat ook kan dienen als ijsbaan of zwembad. Daarnaast is er ruimte voor meer bewegen voor ouderen.

Impuls

Wethouder Jan Zwiers sprak over een enorme impuls van Dalen. ‘Jullie aanpak dwong veel respect af bij de Lokale Actiegroep (LAG) van LEADER.’ Namens deze groep was Gert de Groot uit Gees aanwezig. ‘Het aspect samenwerken is heel belangrijk bij LEADER. Wij waren onder de indruk hoe jullie het geld bijeen hebben gekregen.’

Zwiers benadrukte, dat LEADER een Europese subsidie is voor versterking van het platteland, waarin ook de gemeenten en de provincie een rol spelen.

Bijdragen

Daarnaast waren er bijdragen van de ouderraad en onderwijsstichting Arcade, Bouwbedrijf Scholten hield een inzamelactie tijdens de opening van de Caspershof en dat leverde 4.000 euro op. Verder was er een sponsorloop en kwam er nog geld vanuit de organisatie van de Santarun en Promotie Dalen. Rotaryclub Coevorden en Volksvermaken en Oranjecomité Dalen houden zaterdag 20 mei van 13.00 tot 16.00 uur een rommelmarkt bij de BWB-school in Dalen. De opbrengst gaat naar twee goede doelen: het schoolplein en het Rudie Zwols Fonds. De totale kosten van de aanleg van het Doe-Plein zijn 185.000 euro.

Eerder kregen het ‘Vijfpuntenplan’ in Schoonoord en Gebouw 48 in Oosterhesselen al bijdragen vanuit LEADER.

Meer informatie staat op www.leaderzuidoostdrenthe.nl