Bezoekers waarderen 'Door de nacht klinkt een lied'

Coevorden - Theater Hofpoort ging vanmiddag 'buiten de poort' met een bijzondere voorstelling. In de synagoge werd in 'Door de nacht klinkt een lied' het verhaal verteld van drie vrouwen, die zingend de Tweede Wereldoorlog doorkwamen.

Jetta Starreveld, Monique de Adelhart Toorop en Mirjam van Dam vertolkten de rollen van Jetty Paerl, Conny Stuart en Jetty Cantor voor de uitverkochte zaal. Jetty Paerl werkte mee aan het cabaret De Watergeus van Radio Oranje, dat de uitzendingen vanuit Londen verzorgde. Conny Stuart was lid van De Kultuurkamer. Deze organisatie was ingesteld door de Duitse bezetters. Onder andere kunstenaars en muzikanten moesten daarbij aangesloten zijn om te mogen werken. Jetty Cantor zat gevangen in Kamp Westerbork, net als vele andere uit Duitsland gevluchte artiesten. Zij moest samen met andere artiesten door middel van revue de Duitse leiding animeren.

Alle liedjes uit de voorstelling zijn geschreven en uitgevoerd in de periode 1937-1945. De radio staat centraal in de voorstelling en regelmatig waren dan ook geluidsfragmenten te horen. Ook vertellingen maakten onderdeel uit van het programma. Guus Westdorp begeleidde de dames op piano.

Getuige de reacties maakte het optreden grote indruk op het publiek.