Vechtezomp wordt 6 mei gedoopt

Gramsbergen / Coevorden - Spik en span ligt de ruim 12 meter lange platbodem in de loods van de 'zompwerf' in Gramsbergen te wachten op de dingen die komen gaan. De boot wordt zaterdag 6 mei officieel gedoopt.

In ruim een jaar tijd heeft een ploeg vrijwilligers, waarvan sommigen eerder zelfs nog nooit met hout hadden gewerkt, aan het schip gebouwd. Aan het ‘bouwroer’ Coevordenaar Piet Toering van Houtindustrie Gramsbergen, die op basis van oude bouwtekeningen, adviezen van de Bataviawerf in Lelystad, een hoop inventiviteit en vooral het enthousiasme van de vrijwilligersploeg, de klus klaarde.

De nu gebouwde replica ziet er prachtig uit en is ook voorzien van wat moderne snufjes, zoals een elektromotor, een lift voor minder validen, jetstreaming om beter te kunnen sturen en een hydraulische arm om de zware mast makkelijk te kunnen laten zakken. Weggewerkt achter hout natuurlijk, om het historische karakter van de boot niet aan te tasten.

Afgelopen maandag is al met een select gezelschap de eerste tocht gemaakt.

Subsidie van provincie en Mommeriete

De bouw van de zomp is mogelijk gemaakt met provinciale subsidie en de financiële inbreng van Gert Kelder, eigenaar van bierbrouwerij Mommeriete, die momenteel ook bezig is met de afbouw van een groot botenhuis aan het kanaal bij de brug in Gramsbergen. Het gebouw met historische looks wordt de thuishaven van de zomp. De Vecht is de tweede Nederlandse rivier waar de zomp terugkeert. In de jaren tachtig werd op punterwerf Wildeboer in Giethoorn de eerste replica gebouwd, die vanuit Rijssen ging varen op de Regge. De toen gebruikte tekeningen vormden ook de basis voor de botenbouwers in Gramsbergen.

Rond 1850 voerden de laatste zompen over de Vecht. Ruim 167 jaar later is de zomp terug op de Vecht. Het vrachtschip had een bijzondere betekenis voor kenmerkende gebouwen uit onze huidige tijd. Het paleis op de Dam is, net als vele andere gebouwen in het land, voor een groot deel gebouwd met Bentheimer zandsteen dat met zompen vanuit Duitsland over de Overijsselse Vecht werd aangevoerd.