Inloopbijeenkomst N34 trekt veel belangstelling

Hardenberg - In het gemeentehuis van Hardenberg werd woensdag een inloopbijeenkomst over de verbetering van de N34 gehouden. De interesse ervoor is groot, zo bleek uit het aantal bezoekers.

Het ging om het deel van de N34 tussen Witte Paal (N36) en de grens met Drenthe. De provincie Overijssel, de gemeente Hardenberg en de aannemerscombinatie FLOOW (Reef Infra, Schagen Infra en Salverda Bouw) de planning en de uitvoering van de werkzaamheden. Burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg was blij dat er gekozen is voor bedrijven uit de regio.

De start van de werkzaamheden aan de N34 is in juli. De eerste fase is vanaf Witte Paal tot de tunnel ter hoogte van Hardenberg. Dan volgt het tweede deel tot de J.C. Kellerlaan. Tot slot komt het langste stuk aan bod, van Hardenberg tot Klooster bij de grens met de gemeente Coevorden en de provincie Drenthe. Deze laatste fase start in de tweede helft van 2018.

Omvangrijke ingreep

Het betreft een omvangrijke ingreep. De gelijkvloerse kruisingen en de eventueel aanwezige verkeerslichten worden verwijderd. Er komen ongelijkvloerse kruising door de aanleg van tunnels en een viaduct. De uitritten van woningen krijgen een aansluiting op de parallelweg.

Op het gehele traject geldt straks een maximumsnelheid van 100 km/u. Nu geldt op het weggedeelte tussen Witte Paal en de J.C. Kellerlaan een snelheid van maximaal 80 km/u. Op het laatste traject tussen Hardenberg en Coevorden bestaat reeds een maximumsnelheid van 100 km/u.

Tijdens de bijeenkomst was op tekeningen te zien welke omleidingsroutes er komen gedurende de werkzaamheden.

Plan is vastgesteld

Ellen de Waard van de provincie Overijssel is omgevingsmanager: 'De bestemmingsplannen zijn vorig jaar reeds goedgekeurd. Het plan kan op punten worden aangepast, maar het plan blijft zoals het is. Als mensen een inbreuk op hun persoonlijk leven ervaren, zouden er nog aanpassingen kunnen komen.'

De Waard vertelt dat nog over een aantal grondpercelen wordt onderhandeld. 'Dat gaat met name om de derde fase, maar die komt dan ook als laatste aan de beurt.'

FLOOW is momenteel bezig met de laatste puntjes op de i, het aanvragen van vergunningen en het inplannen van werkzaamheden. Buiten worden op korte termijn hop overs voor vleermuizen geplaatst, kabels en leidingen verplaatst en werkterreinen ingericht.

Compensatie bomenkap

Voor de werkzaamheden moeten bomen worden gekapt. Daardoor kan op sommige plekken een wegafzetting zijn. De gekapte bomen worden gecompenseerd in het plangebied en op andere locaties in de omgeving, zoals in het gebied De Kelder tussen Diffelen en De Vecht. Daar wordt in een gebied van 2,8 hectare natuur ontwikkeld. Er komen allerlei voorzieningen als wandelpaden, plaatsen om vogels te spotten en een aanlegsteiger voor kano's.

Inloopuur

Aannemerscombinatie FLOOW houdt elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur een inloopuur in het pand van Van Dijk Bouw Vastgoed aan de J.C. Kellerlaan 22 in Hardenberg. Meer informatie staat op de pagina N34 op de website van de provincie Overijssel. Informatie over het Drentse deel van de N34 is hier te lezen.