FIOD en politie doen inval in Nieuw-Schoonebeek (video)

Nieuw-Schoonebeek - In het kader van een groot witwasonderzoek in binnen- en buitenland heeft politie in samenwerking met defensie dinsdag bij woningen en bedrijfspanden in Nieuw-Schoonebeek invallen gedaan.

Deze vonden in Nieuw-Schoonebeek plaats bij het verpauperde garagebedrijf van Pieper aan de Europaweg en vier omliggende woningen. Bij de actie zijn tot nu toe in totaal vijf personen aangehouden, waarvan drie afkomstig uit Nieuw-Schoonebeek. Het gaat hierbij om een echtpaar, een 49-jarige man en een 50-jarige vrouw. De zus van de man, een 36-jarige vrouw, is de derde. De politie sluit meerdere aanhoudingen in de zaak niet uit.

De man werd aangehouden op Sint Maarten, zijn zus in Duitsland en de vrouw zelf in Nieuw-Schoonebeek. De andere twee aanhoudingen vonden plaats bij Arnhem en in Limburg. Het echtpaar is hoofdverdachte in de gehele zaak. Volgens de politie gaat het om een internationale witwaszaak, waarbij de verdachten zo rond de 10 miljoen euro's dus diverse bankrekeningen tussen Nederland en Zuid-Amerika.

Vier auto's

Volgens de politie is voor een totale waarde voor 8 miljoen euro beslag gelegd op een aanzienlijke hoeveelheid onroerend goed. Onder meer de vier eerder benoemde panden als ook een megadiscotheek net over de grens in Meppen. Volgens de politie is er ook een pand op Sint Maarten in beslag genomen. De lijst is echter nog langer. Onder de inbeslagname vielen ook twee Porsches en twee Volkswagens, allen voorzien van Duits kenteken, een solarium, een sauna, een elektrische fiets en een zitmaaier. Ook de financiële administratie en geld nam de politie mee, evenals gasalarmpistolen.

(lees onder het filmpje verder)

Zwaartepunt

Volgens de politie ligt het zwaartepunt van de actie in Zuidoost-Drenthe. Daar maakt ook een bodemonderzoek naar verborgen plekken van uit, waarvoor graafmachines aan het werk zijn in Nieuw-Schoonebeek. Ook op andere plekken in Nederland, Duitsland, België, Hong Kong en op Sint Maarten vonden acties plaats.

Dertig panden

De zoekingen waren enerzijds gericht op het vinden van waardevolle goederen en geld in het kader van afpakken. Anderzijds is gezocht naar financiële administratie. Er zijn panden in Nederland (19), België (1), Duitsland (5) en Sint Maarten (5) doorzocht. Vaak wordt illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Aangezien dat in deze casus mogelijk ook aan de orde is, is er beslag gelegd op 14 panden, waaronder een discotheek in Duitsland, diverse woningen in Nederland en een appartement op Sint Maarten.

Het onderzoek naar deze zaak startte al in april 2016. De verdachten kwam in beeld doordat zij grote sommen contant geld overmaakten naar het Caribische gebied. Financiele instellingen zoals banken moeten altijd vragen naar de herkomst van het geld. Een instelling weigerde medewerking en maakte hier melding van bij de overheid. Zo is de zaak gaan rollen.

Smokkel cocaïne

De Telegraaf meldt dat er in Nederland momenteel diverse onderzoeken lopen naar de smokkel van cocaïne, verpakt in containers met schroot. De recherche en de Amerikaanse anti-drugsbestrijding DEA bespeurden de laatste jaren een sterke groei van cokesmokkel via het Caribische gebied.