Tien procent van Drentse winkelvloer stond vorig jaar leeg

Drenthe - Van alle verblijfsobjecten in Nederland was 3 procent niet in gebruik op 1 januari 2016. Een jaar eerder was dit nog 4 procent. Er stonden vooral minder woningen leeg. Onder kantoren was de leegstand het hoogst.

Van de winkels was 14 procent niet in gebruik in 2016. Dit betekent dat van de 152 duizend winkels er bijna 21 duizend leegstonden. Dit is iets meer (1 procentpunt) dan een jaar eerder. Veel winkels zijn recent leeg komen te staan, onder andere door faillissementen van grote winkelketens.

Van de achttien gemeenten waar tenminste een kwart van de winkels geen gebruiker had in 2016, lagen de meeste in Limburg (7). In die provincie is ook de totale leegstand met 17 procent het hoogst. In Heemstede en Urk was de winkelleegstand met 3 procent het laagst.

Drenthe

In de provincie Drenthe stond vorig jaar 17% van de kantoorvloer leeg. Van het industriele vastgoed stond 14% leeg. Tien procent van het winkeloppervlak stond vorig jaar in Drenthe ongebruikt. 

Leegstandsmonitor

Het dashboard van de Leegstandsmonitor van CBS bevat cijfers over de voorraad en leegstand van woningen en andere objecten per provincie en gemeente voor 2015 en 2016.