Voormalig personeel CQ eist 5,5 miljoen euro

Emmen / Coevorden – De oud-medewerkers van CQ leggen eisen 5,5 miljoen euro van de gemeente Emmen en Coevorden als genoegdoening.

Volgens een groep voormalige personeelsleden is er sprake van fraude bij het faillissement van het kunstencentrum in juli 2014. Tegen beide gemeenten is daarom afgelopen maandag aangifte gedaan.

Volgens de groep hebben de gemeenten bewust aangestuurd op en financieel een belang bij een voortijdig einde van CQ. In 2013 vond er een statutenwijziging plaats bij CQ, die de banden van het kunstencentrum met de gemeenten door sneed. Medewerkers vielen daarbij niet langer meer onder het ambtenaren-cao. De medewerkers hadden prompt geen recht meer op doorbetaling van loon, uitkeringen en begeleidingstrajecten naar nieuw werk.  

Bewust

Jurist Mark Gerrits van de kunstenaarsvakbond NTB, die de groep bij staat, geeft aan dat de groep medewerkers nog steeds uitgaan van de oude rechtspositieregeling. Slechts twee bestuursleden hebben namelijk de statutenwijziging bekrachtigd. Slechts een voltallig bestuur, bestaande uit vijf mensen, mag dit echter doen. De wijziging kan dus nooit van kracht zijn geweest, stelt Gerrits. Daarom is aangifte gedaan tegen zowel de twee gemeenten als de twee oud-bestuursleden. Volgens de vakbond hebben deze partijen bewust aangestuurd op het einde van het kunstencentrum.

Betwisten

Van de 5,5 miljoen bestaat uit de misgelopen uitkeringen en begeleidingstrajecten naar nieuw werk en een boete voor te late uitbetaling van loon. De vordering is al ingediend bij de curator. Het bedrag moet onderdeel worden van de af te wikkelen boedel, aldus Gerrits. ‘De curator heeft al laten weten dit te gaan betwisten. Wij zijn het daar niet mee eens.’ Gerrits meent een sterke zaak te hebben. ‘Ook omdat we weten dat de curator de statutenwijziging ook als niet geldig ziet.’ Toch houdt de jurist de stille hoop dat de gemeente alsnog buiten de rechtszaal de dialoog zou willen aangaan. ‘Van ons hoeft het niet tot de rechtbank te komen.’

Wachten

De gemeente Emmen laat in een reactie weten dat de aangifte niet aanzet om alsnog in gesprek te gaan met de oud-medewerkers. ‘We wachten de afwikkeling van de boedel door de curator verder af. Tot die tijd gaan wij niet in gesprek’, aldus een woordvoerder.