Lisanne Waardenburg wint eerste Boertjes Wood Schaaktoernooi

Balkbrug / Coevorden – Het 31e Boertjes Wood Schaaktoernooi van dam- en schaakvereniging Kijk Uit is gewonnen door Lisanne Waardenburg uit Coevorden. ‘Het is de eerste keer dat we een vrouwelijke winnaar hebben’, zegt voorzitter Douwe Boersma.

Lisanne Waardenburg, ELO-rating 1766, heeft in een spannende wedstrijd Henk Abels (ELO 1731) verslagen.

Wethouder Douwe Prinsse verschijnt niet voor de eerste, maar liefst voor de 12e keer bij het toernooi om de openingszet te verrichten. Hij laat zich hiervoor adviseren door de deelnemers aan de wedstrijdtafel.

De eerste winnares past bij de veranderingen die de organisatie heeft meegemaakt. Na dertig jaar sponsor van het toernooi te zijn geweest is Boertjes Makelaardij opgevolgd door Boertjes Wood, het bedrijf van zoon Jurgen Boertjes.

‘Ik was zelf op zoek naar een evenement of iets dergelijke wat ik met mijn bedrijf zou kunnen sponsoren’, vertelt Jurgen voorafgaand aan het toernooi. ‘Ik kwam bij dit toernooi uit dat al jaren goed georganiseerd wordt en bij veel schakers bekend is.’

Daar zegt Boertjes niet te veel want de deelnemers aan het Boertjes Wood Schaaktoernooi komen van alle windstreken. ‘Het merendeel komt toch wel uit een wijde regio rondom Balkbrug’, zegt voorzitter Boersma. Ondertussen kijkt hij naar de deelnemerslijst en ziet plaatsnamen als Groningen, Leek, Nieuwegein, Emmen. Niet echt naast de deur. Toch blijven de deelnemers getrouw naar Balkbrug komen.

‘We hebben dit jaar wel wat minder deelnemers dan vorig jaar, maar dat komt ook omdat de Koninklijk Nederlandse Schaakbond vandaag ook een eigen toernooi heeft georganiseerd. Dat scheelt toch deelnemers, maar ik geloof dat wij volgend jaar wel weer deelnemers zullen begroeten.’

Boersma baseert dit ook op de enthousiaste reacties van de deelnemers aan de editie 2017. ‘Velen hebben al toegezegd dat ze er volgend jaar weer bij zijn.’ Ook dan vindt het toernooi plaats op de eerste zaterdag van februari. ‘Daar wijken we niet van af’, klinkt het stellig bij diverse organisatoren. ‘De schakers weten dat wij altijd op deze dag ons toernooi organiseren.’

Door de indeling op spelerssterkte zijn de deelnemers verzekerd van, in ieder geval op papier, gelijkwaardige tegenstanders. Iedere partij duurt maximaal 2 uur oftewel met 1 uur denktijd voor iedere speler. ‘Bovendien vindt men ons toernooi gezellig en gemoedelijk en is de catering vanuit ’t Trefpunt altijd weer goed geregeld.’ Behalve de grote wedstrijdzaal beschikt de organisatie ook over een kleinere zaal waar de deelnemers na afloop van de partij een analyse kunnen houden. Daar wordt veel gebruik van gemaakt.