Hardenberg leent 15.000 euro aan Stichting De Vechtezomp

Gramsbergen / Coevorden – Voor de bouw van de tweede vechtzomp, de haven en de loods in Gramsbergen heeft de provincie Overijssel 200.000 euro toegekend, maar de stichting De Vechtezomp ontvangt een deel van dat geld pas na de bouw.

Het college van b en w van de gemeente Hardenberg staat daarom garant voor een bedrag van 15.000 euro. Dat bedrag wordt na het ontvangen van de provinciale subsidie teruggestort aan de gemeente, zodat de stichting aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen.

Eikenbomen

Bouwer van de tweede Vechtzomp is Piet Toering uit Coevorden van Houtindustrie Gramsbergen. In kleine groepjes wordt er dagelijks gewerkt aan de bouw van de Nederlandse replica. De zomp wordt gemaakt van eikenbomen uit Denemarken en hier op de werf gezaagd tot planken met een dikte van 45 millimeter. De zomp heeft een lengte van 12 meter en kan maximaal 25 passagiers per vaart vervoeren waarbij de ligplaats voorzien is nabij bierbrouwerij Mommeriete in Gramsbergen.

Grensoverschrijdende samenwerking

Met de bouw van beide zompen wordt een grensoverschrijdende toeristische vaarverbinding op de Vecht gerealiseerd. Wethouder René de Vent van o.a. cultuur liet eerder weten dat hij blij is met de terugkeer van beide vechtzompen op de Vecht. 'Dit initiatief is een goed voorbeeld van een mooie grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitsland en Nederland op het gebied van cultuur, recreatie en toerisme.'