Kiek nou 's!
Door Herman Woltersom

Douanegebouw is bewaard gebleven

Eind negentiende eeuw trok Rijksbouwmeester Cornelis H. Peters een serie douaneposten op langs de grenzen van Nederland.

Het ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters, een klein T-vormig bakstenen douanegebouw in Coevorden is als enige daarvan gaaf bewaard gebleven.

Het monument dateert van 1891 en is in 1989 gerestaureerd. Peters had ook al het voormalig postkantoor aan het Kasteel ontworpen en werd wel de postkantorenarchitect genoemd.
Opvallend aan het gebouwtje aan de Eendrachtstraat zijn de rijke versieringen, afwisselend geel en rood metselwerk, siermetselwerk in de boogvullingen boven vensters en deur en groengeglazuurde steen bij de vensters. Het dak is belegd met de momenteel vrij zeldzame platte dakpan van pannenfabriek Helden & Co.

De dakgoot rust op geprofileerde houten consoles. Aan weerszijden van de in het midden geplaatste voordeur bevinden zich twee zesruits-schuiframen met een brede middenstijl. Onder de ramen boven het basement bevindt zich een rondom lopende waterlijst van bruingeglazuurde steen. De achtergevel is geheel blind. In het midden bevindt zich een geheel oorspronkelijke houten uitbouw in het verlengde van de centraal gelegen gang. De uitbouw sluit aan in hoogte op nok en goot. Bij de restauratie in 1989 zijn de rijk geprofileerde dakoverstekken aan de hand van oude foto’s gereconstrueerd, de oorspronkelijke dakoverstekken waren namelijk verwijderd.

Smokkelen

Naast douaniers waren er in Coevorden ook grenswachten actief om onder andere het smokkelen van goederen tegen te gaan. Zo werden in beslag genomen goederen in 1915 uitgedeeld: “Door den burgemeester te Coevorden zijn als Sinterklaasverrassing aan verschillende arme oudjes vet en boter uitgedeeld, die door de grenswacht waren aangehouden”. Zonder aanziens des persoons werd er aan de grens opgetreden want eind oktober 1917 speelde zich een niet onvermakelijke geschiedenis aan de grens af.

Een leuk krantenartikel met ook wel een beetje leedvermaak werd er aan gewijd: “De burgemeester van het naburige Vorwald (Duitschland) peddelt zeer gemoedelijk de grens over. Zijn pas was keurig in orde. Herr Vorsteke vertoeft een wijle in ons stedeke en steekt zich in een fonkelnieuwe kleedij. Zijn oude pakje kan hij later wel eens terughalen. Aan de grens: “halt…..afstappen”. Aan de Nederlandsche grenswacht is de metamorfose niet ontgaan. Of hij hoog of laag sprong, het corpus delicti moet uit en onder groote hilariteit der omstanders moest de reis in sous-pantalon vervolgd worden”.

In de jaren zestig werd het douanekantoor opgeheven. De Nederlandse en Duitse douaniers kregen een gemeenschappelijk kantoor aan de vernieuwde weg naar Emlichheim. Bij de renovatie in 2009 van het voormalige douanekantoor tot een praktijk voor fysiotherapie werd op verzoek van de eigenaren het pand verbouwd tot een energiezuinig gebouw met behoud van de karakteristieke eigenschappen. Een warmtepomp met een gesloten bronsysteem maakte onderdeel uit van de verduurzaming van het monumentale pand. Met de realisatie van het bronnensysteem voor de warmtepomp werd een bijzondere mijlpaal bereikt. Duratherm, de installateur van het bronsysteem, boorde 4 maart 2009 de miljoenste meter in Coevorden in de Nederlandse bodem.

Dat het pand na restauratie de goedkeuring kon wegdragen van de Vereniging Vestingstad Coevorden bleek wel uit het feit dat het werd uitgeroepen tot Monument van het jaar 2009. Volgens de vereniging was de reden van de toekenning de zorgvuldige restauratie van het monumentale bouwwerk.