Gerjan ter Wal schaakt al 35 jaar bij Het Kasteel

Coevorden - Gerjan ter Wal en schaken. Het zijn altijd al twee handen op één buik geweest. Als 7-jarig jongetje leerde zijn vader hem dammen, maar de beloftevolle denksporter was al snel uitgeleerd.

'Dammen was betrekkelijk simpel om te leren, want de regels zijn eenvoudig. Langzamerhand kon ik steeds vaker van mijn vader winnen en daarom kwam al snel het schaakbord op tafel. Daar kon ik mij helemaal in uitleven. Zo rond mijn achtste ben ik al lid geworden van de schaakclub. Als ik terugkijk heeft het schaken me enorm geholpen om geconcentreerd te blijven', blikt Ter Wal terug.

In 1993 werd hij wedstrijdleider en bestuurslid van Het Kasteel. Vier jaar later ging hij aan de slag als voorzitter en dat is hij tot op de dag van vandaag gebleven. De 41-jarige Coevordenaar is tevreden over de huidige gang van zaken bij Het Kasteel. ‘Natuurlijk zijn er in de voorbije periode ups en downs geweest, maar het blijft ontzettend leuk om mensen plezier te laten beleven aan de schaaksport.’

Scherpe strijd

Dat was ook afgelopen zaterdag tijdens de sterk bezette 35e editie van het Ganzenmarkttoernooi het geval. ‘Dit evenement wordt al vanaf het begin dat ik lid ben georganiseerd. In totaal 26 deelnemers uit de wijde omtrek kwamen naar het Hervormd Ontmoetingscentrum in Coevorden. Aan vrijwel alle borden was er vanaf het begin af aan scherpe strijd. Deelnemers combineerden er lustig op los.

Ter Wal genoot zichtbaar van de spannende, soms ingewikkelde middenspelen die op de borden stonden. Voor de buitenwacht oogt het schaken als een eenvoudig spel. Wit doet een zet, zwart doet een zet, maar uiteraard zit er veel meer diepgang in het spelletje.

’Het een uitdaging om op de goede zetten van de tegenstander te anticiperen. Dus om beter te denken dan de tegenstander en met als ultiem einddoel de opponent schaakmat te zetten’, schetst Ter Wal in hoofdlijnen de strategie.

Opportunistisch

Als schaker kwalificeert hij zichzelf als een tikkeltje opportunistisch. ’Soms probeer ik voordeel te halen terwijl dat eigenlijk helemaal niet kan. Ook gebruik ik vaak iets teveel tijd waardoor ik in tijdnood kom. Het leuke is dat ik, ondanks dat ik al heel veel partijen heb gespeeld, nog altijd iets leer.’

Gerjan ter Wal speelt in het eerste team, dat uitkomt in de promotieklasse van de regionale schaakbond. Het Kasteel telt momenteel ruim veertig leden. ‘Helaas zijn we met slechts twee seniorenteams in een clubcompetitie actief. Dat komt vooral omdat een aantal leden de voorkeur geeft aan de clubavonden.’