G1000 Coevorden is in volle gang

Coevorden - G1000 Coevorden, de eerste G1000 van Drenthe, die vandaag met bijna tweehonderd deelnemers in De Swaneburg werd gehouden, is een succes geworden. Zij spraken over hetgeen zij belangrijk vinden voor hun gemeente, dorp, wijk en stad.

Na het welkomstwoord van mede-initiatiefnemer Jeanette Croezen nam Harm van Dijk van de landelijke G1000-organisatie de microfoon over. Hij leidt de deelnemers door het programma.

Vanochtend werden in kleine groepjes van steeds wisselende samenstelling de thema's bepaald. Die thema's worden vanmiddag uitgediept. Aan het einde van de middag konden de deelnemers stemmen op de ontstane ideeën. De tien ideeën met de meeste stemmen worden in hun uitvoering begeleid door de G1000 Coevorden-organisatie.

Aan de tafels zitten naast inwoners ambtenaren, politici en werkgevers, een zogenaamde vrije denker en een tafelsecretaris.

Werk aan de winkel

Er waren vele ideeën, van biologische dorpstuin tot duurzaamheid, van projecten voor jongeren tot een platform voor kwaliteit van leefbaarheid. De gekozen ideeën zijn vaak vrij globaal, dus zodat er werk aan de winkel is om er concrete zaken van te maken. Er is een vervolgbijeenkomst op zaterdag 19 november vanaf 10.00 uur in het 'hoofdkwartier' van G1000 aan de Friesestraat 26 in Coevorden. Iedereen die wil bijdragen aan het uitwerken van de initiatieven is welkom.

De gekozen plannen betreffen leefbaarheid, saamhorigheid, een gemeentelijk platform, 'Van oude vesting naar groene toekomst', Coevorden op de kaart zetten, activiteiten voor en door jeugd, de rode draad door initiatieven, werkgelegenheid en leefomgeving, samenwerking en samen doen.

Ervaringen

De deelnemers aan G1000 waren positief, al vonden sommigen de doelen niet erg concreet. 'Het was prima geregeld en ik vond het meteen een superleuk initiatief', aldus Zwany Huiting uit Coevorden. Daarmee kon mevrouw De Zaaijer uit Coevorden het volledig eens zijn. Zwany voegde er nog aan toe: 'In de ochtend was er nog het wij- en zij-gevoel tussen inwoners en politiek. 's Middags kantelde dat en was er het gevoel om samen aan het doel te werken.'

Jan Seubring uit Zweeloo kon zeker tevreden zijn. De groep waarin hij zat, kreeg namelijk de meeste stemmen. 'Het was echt heel leuk om te doen en ik vond het geweldig dt er ook veel jongeren waren.'