Boze inwoners lopen weg bij dorpenronde

Oosterhesselen – Zo’n twintig personen verlieten gisteravond boos de zaal tijdens de bijeenkomst in het kader van de Dorpenronde. De burgemeester werd beticht van leugens over de gang van zaken rond het azc.

Bovendien werd de burgemeester uitgescholden, maar dat ging andere aanwezigen te ver. Het was dus een roerige bijeenkomst in dorpshuis De Hesselerhof.

Onlangs kwam de Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar met een advies richting staatssecretaris Klaas Dijkhoff: het azc in Oosterhesselen komt er wel, maar er zouden voorlopig maximaal tweehonderd in plaats van vierhonderd plaatsen moeten komen.

'Niet uit te leggen'

Voorzitter Andreas Laméris van Plaatselijk Belang Oosterhesselen zei dat het niet uit te leggen is dat op het terrein aan het Witte Zand een azc komt terwijl elders in de provincie de procedures worden afgekapt door de verminderde vluchtelingeninstroom. ‘Wij zijn ons vertrouwen kwijtgeraakt. Er wordt niet naar ons geluisterd.’

Burgemeester Bert Bouwmeester legde nogmaals uit dat het COA verder gaat in de plaatsen waarvoor handtekeningen onder een bestuursovereenkomst zijn gezet. Dat is voor Oosterhesselen het geval. ‘Het is binnenkort zover dat de vergunningaanvraag klaar is. Daarna wordt de vergunning verleend.’ Vanuit de zaal werd hem verweten dat hij niet kiest voor de inwoners van de gemeente. ‘Wij zijn diep teleurgesteld. U besteelt de inwoners van tienduizenden euro’s door de waardedaling van de woningen.’ Gaandeweg de discussie verlieten boze mensen de zaal.

Ondersteuning

Onlangs hielden omwonenden een handtekeningenactie. Een brief aan staatssecretaris Dijkhoff werd ruim 225 maal ondertekend en naar de staatssecretaris gestuurd. In deze brief wordt gewezen op de aanwezigheid van een azc in Aalden dat al twintig jaar bestaat. ‘Daarmee toont de gemeente Coevorden samen met 48 andere gemeenten met een azc in voldoende mate haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit kan niet gezegd worden van 341 andere gemeenten in Nederland waar nog geen azc is gevestigd. Als er een tweede azc in de gemeente komt, is sprake van onevenredige verdeling van de azc's over Nederland. De locatie in Oosterhesselen bevindt zich bovendien in de kern van het dorp.

De inhoud van de brief is inmiddels ondersteund door Plaatselijk Belang Oosterhesselen en Sociaal Oosterhesselen door middel van een schrijven aan de staatssecretaris.

Geen draagvlak

‘Oosterhesselen’, zo staat in de brief, ‘verkeert al twee jaar in grote onzekerheid over de mogelijke komst van een azc. Gedurende deze periode is er door de gemeente Coevorden en het COA veelvuldig over ons gepraat, maar niet naar ons geluisterd. De lijst met incidenten waarbij het college zich schuldig maakt aan onbehoorlijk bestuur is inmiddels dermate lang dat een groep bezorgde bewoners een brandbrief heeft gestuurd aan de Nationale Ombudsman. De Ombudsman heeft momenteel twaalf klachten in behandeling.’

Plaatselijk Belang en Sociaal Oosterhesselen stellen dat iedere vorm van draagvlak ontbreekt voor een azc in Oosterhesselen.

Lees meer over de voorgeschiedenis in het Dossier Asielzoekers op deze site.