Ramon Bosch: 'Ik geniet als verzorger bij CSVC'

Coevorden – Ramon Bosch speelde bijna twintig seizoenen in de hoofdmacht van CSVC. De voetbalschoenen hangen al geruime tijd in de wilgen, maar nog steeds is de 40-jarige Coevordenaar nauw bij het eerste elftal betrokken.

Bosch is inmiddels al weer zes seizoenen werkzaam als verzorger. Als voetballer was hij allround en zo vult de betrokken CSVC'er ook zijn rol als staflid in. Hij is ingevoerd in diverse massagetechnieken en is met zijn kennis op het gebied van blessurepreventie van grote waarde voor de Coevorder 3e klasser. ‘Toen ik mijn actieve voetbalcarrière beëindigde, heb ik direct de opleiding sportverzorger gevolgd. Mijn vader was ook actief in deze rol en ik vond het een interessante bezigheid. Ik wilde hoe dan ook binding houden met de jongens op het veld.’

'We gingen voor elkaar door het vuur'

Ramon Bosch en CSVC : het zijn twee handen op één buik. ‘Ik voel me thuis bij deze club. Het is één grote voetbalfamilie. Vanaf de prille jeugd speel ik al voor CSVC. Ben ook nog actief geweest als jeugdtrainer.' Met veel plezier kijkt hij terug op zijn periode in het eerste elftal. 'In de beginperiode was ik aanvaller, maar onder Sip Bloemberg werd ik als linksback geposteerd. Ik ben wel redelijk allround geworden, want ik heb eigenlijk op alle posities gespeeld.’ De mooiste successen? ‘Zonder twijfel de succesjaren onder Eric Prins. We hadden toen een erg leuk elftal en werden ook een paar keer kampioen. We gingen voor elkaar door het vuur. De hechte band van toen is nog steeds intact getuige het feit dat het merendeel van die spelersgroep jaarlijks weer terugkomt voor de traditionele reüniewedstrijd.’ Een festiviteit waar Bosch als mede-organisator nauw bij betrokken is.

Breed takenpakket

Hij hecht veel waarde aan het groepsproces. ‘Ik vind het contact met de spelers en de begeleiding heel waardevol. Ik sta zelf ook nog vaak op het trainingsveld en zodoende blijf je heel betrokken bij het wel en wee van het eerste team. We hebben al jaren een goede spelersgroep en staf. Met een mix van jonge spelers en routiniers moet CSVC op termijn weer een stabiele 2e klasser kunnen worden.’

Als verzorger heeft Bosch een breed takenpakket. Blessurebehandelingen, masseren en het materiaal verzorgen. Daarnaast is de CSVC’er in hart en nieren een belangrijk klankbord voor de spelers die bij hem op de massagetafel liggen. ‘Soms spreek ik de spelers bemoedigend toe of geef ze advies.’ Bosch geniet het vertrouwen. Hij spreekt ronduit en doet dat met een brede glimlach. In zijn ‘eigen‘ kleedkamer op sportpark Klinkenvlier voelt hij zich in zijn sas en komen de verhalen vanzelf. ‘Het is prachtig om op deze wijze bij het voetbal betrokken te blijven’, zegt Bosch.