Noodopvang Emmen sluit deuren

Emmen - De noodopvang voor asielzoekers aan de Wilhelmsweg in Emmen gaat dicht. Dat heeft VluchtelingenWerk Noord-Nederland bekendgemaakt. Ook de andere locaties in het noorden, Kolham, de Blauwe Stad, Leeuwarden en Groningen, sluiten de deuren.

In het afgelopen jaar zijn in sneltreinvaart noodopvangen geopend in Nederland om de enorme instroom van asielzoekers te kunnen huisvesten. Inmiddels zijn de noodopvangen niet meer nodig en kunnen ze hun deuren sluiten. 'We vinden het fijn dat asielzoekers kunnen verhuizen naar betere opvanglocaties', aldus Ger Meijer, regiomanager Asiel VluchtelingenWerk Noord-Nederland.

Voorrang aan gezinnen

De voorzieningen in de noodopvang waren vaak onvoldoende, zeker  voor een lang verblijf. Regelmatig deden zich niet wenselijke situaties voor rond de privacy van asielzoekers, over de kant-en-klaar maaltijden, onduidelijkheid over de start van de asielprocedure, voor kinderen was er niet altijd direct een school beschikbaar etc.

Er wordt nu bij de doorplaatsing naar een andere opvanglocatie voorrang gegeven aan gezinnen zodat kinderen zo snel mogelijk binnen het nieuwe schooljaar kunnen beginnen in hun nieuwe school. 'Voor veel bewoners betekent de doorplaatsing dat ze op een betere opvanglocatie terecht komen, maar ook is het opnieuw een verandering en nieuwe onzekerheid over een nieuwe school en wanneer er een woning beschikbaar komt (voor statushouders). Dit is toch vaak het moment waarop vluchtelingen starten met het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.'