'Formule Miss Summer staat als een huis'

Dalen - De Miss Summerverkiezing in Dalen beleeft dit jaar de 25ste editie. Dat is reden voor een korte terugblik. Initiatiefnemers waren destijds Henk de Jonge en Theo Kalkdijk.

'Het idee ontstond volgens mij spontaan tijdens een vergadering', vertelt Henk de Jonge. 'Standaard-missverkiezingen waren er natuurlijk al wel, maar we wilden het graag anders vormgeven. Deelneemsters uit eigen dorp, die elk een plaatselijk bedrijf vertegenwoordigden. Als organisatie laten we de kandidaten zeer goed begeleiden, waarbij we ook hulp kregen en krijgen van veel sponsoren. Daarmee wordt al ruim een half jaar vooraf begonnen.' Het initiatief van de heren Kalkdijk en De Jonge werd afgelopen maand beloond met een Walk of Dalen, op de eerste tegel staan hun namen.

'Als een huis'

De eerste keer deden zeven dames mee, in de begintijd zijn er ook wel eens tien kandidaten geweest. 'We kwamen tot de conclusie, dat acht deelnemers een mooi aantal was en dat is later ook zo gebleven', aldus De Jonge. 'Voor ons was alles nieuw. De Daler formule kent vanaf het begin een aantal vaste items en uitgangspunten. Met alle ervaring na de 24 jaar is er nu een formule die staat als een huis!'

Iedereen winnares

Het belangrijkste vinden we dat iedere deelneemster zich winnares moet voelen en dé dag van haar leven moet hebben. Een van hen mag een jaar lang de titel 'Miss Summer Dalen' dragen.

In de beginjaren verzorgde Jacques d'Ancona de presentatie. Na een jaar met Tim Immers was Manon Thomas diverse jaren de presentator, gevolgd door Serge Vinkenvleugel van RTV Drenthe en Dalenaar Tijmen Venhorst. Vorig jaar presenteerde Francis Beukeveld, zelf Miss Summer in 2004, de verkiezing en ook deze jubileumeditie neemt zij voor haar rekening

Organisatie

De eerste organisatie bestond naast De Jonge en Kalkdijk uit Hanneke de Jonge, Anja Voors en Leon Kalkdijk. Daarna maakten onder andere Harry Epping, Lammie Ruinemans, Harma Renting, Tineke Lubberman, Marchien Lubbinge, Anja Voors, Sonja Vos, Annie Scholten, Ria Klaassen en Margriet Pelgrim deel uit van de organisatie. Die bestaat momenteel uit Ans Hoiting, Bea Meppelink, Annelie Brinks, Mayke Bos, Raymon Boetting, Nicolien Venhorst, Marja Westenbrink en Leonie Wiers.

Eerste miss

De allereerste Miss Summer Dalen (in 1992) was Paulien den Arend namens Kalkdijk Supermarkt.