Coevorden huis aan huis 60 jaar. Roel Barkhof: 'Krant was luis in de pels'

Emmen / Coevorden - ‘Vroeger was het drukken van een krant ambachtelijk werk’, blikt Roel Barkhof bij het zestigjarig bestaan van de krant terug op de jaren tachtig toen hij werkzaam was bij Van Herpe.

Het bedrijf inclusief de Coevorder Courant en HuisAanHuis waren al ondergebrachtbij Boom. ‘Maar’, zegt Roel, ‘je werkte gewoon bij Van Herpe.’ Roel werkte daarvoor bij de toenmalige Drents-Groningse Pers die onder meer de Emmer Courant uitgaf. Het bedrijf had een kantoortje aan de Sallandsestraat. ‘Er was weerstand tegen alles wat uit Emmen kwam, dus het draaide in Coevorden om de Coevorder Courant. Ik ben toen door Boom gevraagd om er te komen werken.

'Vrijpostig'

Daar was Rieks Otten in feite de bedrijfsleider. Hij had een scherpe blik en wist wat er leefde achter de deuren van de middenstanders. Hij leverde veel tips.’ Het was de tijd van burgemeester Spahr van der Hoek. ‘Wij waren water en vuur en leefden regelmatig op voet van oorlog. Aan de andere kant hadden we respect voor elkaar. Ik heb veel van hem geleerd, hij wist hoe je dingen verkocht.’ John Boom sr. van Koninklijke Boom zei eens de gedenkwaardige woorden tegen Roel: ‘Jij bent wel aardig vrijpostig’ en dat te laten volgen door ‘Voor een journalist is dat wel te prijzen.’
 
Barkhof ging in 1986 mee naar Vancouver tijdens de Wereldtentoonstelling toen ook het Coevorder Mannenkoor er was. ‘Ik mocht eerst niet mee, het was te duur. Maar toen Boom fietsroutes liet drukken voor deze tentoonstelling, wilde Boom weten wat ermee gebeurde en werd ik toch meegestuurd. De Coevorder Courant had een functie van ‘luis in de pels’. De dagbladen keken met argusogen naar deze krant.’ Barkhof weet zich nog enkele namen van zijn voorgangers te herinneren, zoals Theo Dik en Jan Wierenga. Barkhof kijkt met veel plezier terug. ‘Toch vond ik het na een aantal jaren tijd voor wat anders. Zo was hij daarna onder meer werkzaam bij RTV Drenthe en heeft nu alweer jaren zijn bedrijf voor communicatie enorganisatie in Emmen, samen met zijn vrouw Pat Holman -nazaat uit de bekende familie Holman uit Coevorden.