Seniorenbelang Noord: ‘Windmolens langs N34 niet veilig’

Emmen – De N34 mag als locatie worden weggestreept van het lijstje met door het college van Emmen vastgestelde windmolengebieden. Dat vindt de fractie Seniorenbelang Noord.

Het voorgestelde plan om 7 turbines langs deze weg te plaatsen zou gevaarlijke situaties opleveren., aldus fractielid Henk Kruise. ‘Binnen dit gebied is geen rekening gehouden met de laagvliegroute en de bijbehorende overdraaizones van de 60 meter brede wieken. Vanwege hun omvang  kunnen die het vliegverkeer hinderen. Met levensgevaarlijke situaties tot gevolg.’ Volgens Kruise is het daarom ‘onmogelijk’ om op deze plek molens te plaatsen. ‘Binnen die zones mag namelijk niets worden geplaatst.’ In de huidige planvorming is daar geen rekening mee gehouden, stelt de fractie.

Zoekgebied te klein

Dit betekent ook dat het zoekgebied van de N34 te groot is opgenomen en dus per definitie onjuist is vastgesteld. Zonder de juiste afmetingen is het zo goed als niet mogelijk om te bepalen hoeveel windmolens er geplaatst kunnen worden. ‘Het gebied is zeker te klein voor de 7 exemplaren die het college er nu heeft gepland.’ Tot slot tasten de molens het landschappelijke karakter van het beschermde dorpsgezicht Westenesch aan.

Ontzien

Gezien de bereidheid van tuinders in het kassengebied van Klazienaveen om daar turbines te plaatsen, is het voor Kruise een uitgemaakte zaak. ‘Als daar 8 stuks kunnen staan, dan kan de N34 ontzien worden.’