'Hardlopen is een verslaving'

Dalen / Coevorden - `Je kunt het onderhand wel een verslaving noemen, maar wel een plezierige vorm.' Hennie Lensink zegt het met een glimlach. De 65-jarige duursporter kan geen dag meer zonder hardlopen.

Sinds 2001 heeft de fanatieke Lensink liefst 562 wedstrijden achter zijn naam staan, waaronder 49 marathons. Hij liep onder meer in New York en Zuid-Afrika. In september gaat de Dalenaar in Berlijn zijn 50e marathon tegemoet, maar eerst en vooral zijn de pijlen gericht op de Coevorder Grachtenloop. `Dit is echt een unieke hardloopwedstrijd. Het is een perfecte manier om sportminnend Coevorden in beweging te krijgen en bij het hardlopen te betrekken', schetst Lensink, die het hardlopen pas op 50-jarige leeftijd heeft ontdekt.

Stokje overgenomen

Hij is vanaf 2014 namens loopgroep Codac bij de Grachtenloop betrokken. `In eerste instantie als trainer om de Coevorder schooljeugd op dit hardloopfestijn voor te bereiden. Vorig jaar heb ik zitting genomen in het bestuur. Heb toen samen met Geert Kruimink het stokje overgenomen van Willy Heinen. Geert is verantwoordelijk voor de inschrijvingen en ik regel alle aspecten op het gebied van start en finish. Natuurlijk doen we dat niet alleen, maar samen met de leden van de Rotary en vele vrijwilligers. Hun inzet is onmisbaar.'

Schoolvakantie omzeilen

Lensink hoopt zondag 26 juni zo rond de 1.000 lopers te kunnen verwelkomen. 'Gelukkig is de loop nu standaard in het laatste weekend van juni geprogrammeerd. Daarmee omzeilen we de schoolvakantie en ik verwacht dat dit een positief effect op het deelnemersaantal zal hebben. Voorts hoop ik dat nog meer kinderen de hardloopschoenen aantrekken, want bewegen op jonge leeftijd is heel belangrijk.'

Deelname voor jeugdlopers tot en met 12 jaar is dan ook gratis, maar aanmelden voor 22 juni is dan wel een vereiste. In de aanloop naar de Grachtenloop organiseert Codac weer een aantal clinics.