'Bergje tegen kanker' is indrukwekkend evenement

Coevorden / Holten - Zeker 500 kinderen gingen vanochtend vanuit Holten van start voor de beklimming van de Sallandse Heuvelrug. Dat gebeurde in het kader van 'Bergje tegen kanker', een initiatief van Ian en Vince van der Pal uit Coevorden.

Vader Peter van der Pal werd zeven jaar geleden door kanker, maar herstelde wonder boven wonder. Dat heeft natuurlijk veel indruk gemaakt op Ian en Vince, toen 7 en 9 jaar oud. Hun vader Peter en moeder Ryanne beklommen in 2012 de Mont Ventoux met Stichting Mont Ventoux voor KWF Kankerbestrijding. Kinderen kunnen daaraan niet meedoen, maar Ian en Vince wilden hun eigen berg. Die werd gezocht en gevonden op de Sallandse Heuvelrug. Ook het doel van deze wandeltocht is om geld bijeen te brengen in de strijd tegen kanker. De kinderen konden gratis meedoen, maar scholen hielden allerlei acties om geld te genereren.

De kinderen waren afkomstig van basisscholen uit Coevorden, Steenwijksmoer en Dalen en uit de regio Holten, Nijverdal en Rijssen. Zij werden vergezeld door leerkrachten en familieleden en ook pastoor Tjitze Tjepkema was van de partij.

Het duo 'Van straat tot laan' -Elise van der Laan en Toine Straatman- zorgde bij de start voor een feestje. Zelfs de polonaise werd gelopen. Na korte toespraken van Peter van der Pal en burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten werd een indrukwekkende minuut stilte in acht genomen. Daarna gaven Ian en Vince van der Pal en Hofland het startsein voor de wandeltocht van ruim 12 kilometer. De jongste kinderen legden een kortere afstand af.

Bekijk een filmpje van Richard Rijke:

Prima organisatie

De tocht was heel goed georganiseerd. Er waren indien nodig hulpverleners voor de kinderen, omdat de tocht veel impact kan hebben op kinderen die van nabij kanker hebben meegemaakt bij dierbaren. Er waren voldoende rustposten, er stonden dixies. Daarnaast waren vele verkeersregelaars in touw en reden -net als op de Mont Ventoux en de Alpe D'Huez motards langs de route. Daarenboven was er een goede samenwerking met Staatsbosbeheer. Speciaal voor de kinderen was de toeristenweg gedurende de gehele tocht afgesloten voor verkeer.

Tijdens één van de rustposten zong het duo Tangarine -de tweeling Sander en Arnout Brinks uit Assen het bewerkte nummer 'Je hebt een vriend' samen met Marjolein Scheepers & Friends uit Emmen. Het duo is ambassadeur van de stichting.

Medailles en intocht

Na ruim 11 kilometer reikten Tangarine en wethouder Anja van den Dolder van de gemeente Hellendoorn de medailles uit aan de kinderen. Speaker was Toine Straatman, die de kinderen binnenhaalde. Tot slot was er een gezamenlijke intocht naar het eindpunt. Een groot aantal kinderen rende van blijdschap over de geleverde prestatie over de finish.

En de familie Van der Pal? Die straalde! Dat gold ook voor alle andere deelnemers en betrokkenen. Het initiatief kwam dan wel uit Coevorden, inmiddels zijn de bestuursleden afkomstig uit allerlei delen van het land. De bedoeling is er een jaarlijks evenement van te maken.

Lees ook:
Honderden kinderen doen mee aan 'Bergje tegen kanker'
Tangarine: ambassadeurs Bergje tegen kanker
Verhaal familie Van der Pal maakt indruk