Gesneuvelden 10 mei 1940 herdacht

Coevorden - Bij de Bentheimerbrug in Coevorden werd dinsdagmiddag de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst gehouden. Voor het eerst was dit bij het nieuwe monument dat afgelopen december werd onthuld.

Bij het monument werden de militairen Jitse Veenstra en Bernardus Drenth die bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 omkwamen herdacht. De 96-jarige oud-strijder Sipke Beetstra en mevrouw Marietje Keizer-Goselink legden een krans. De historische verenigingen en een aantal andere aanwezigen legden bloemen.

Ook aanwezig was burgemeester Bert Bouwmeester, evenals sergeant-majoor Hans Schottert uit Coevorden van het 44e Pantserinfanteriebataljon. Na de kranslegging werd een minuut stilte in acht genomen. Twee leerlingen van De Nieuwe Veste droegen gedichten voor. De organisatie was ook ditmaal in handen van de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden. Ysbrand van der Weide sprak namens deze vereniging.

Beetstra is de laatste veteraan die in Coevorden heeft gevochten. Mevrouw Marietje Keizer-Goselink (dochter van de brugwachter) maakte 10 mei 1940 als 8-jarig meisje mee toen de Nationale Militie bij de brug tussen De Krim en Coevorden op de kruising wacht hield om Coevorden tegen de oprukkende Duitsers te bewaken. De heer Beetstra en mevrouw Keizer onthulden in december het nieuwe herdenkingsmonument.