Verhaal familie Van der Pal maakt indruk

Steenwijksmoer – Vince van der Pal deed gisteren zijn verhaal over zijn ervaringen toen zijn vader kanker had op de St. Theresiaschool. Hij en zijn broer namen het initiatief voor het beklimmen van een berg en daarmee geld in te zamelen.

De kinderen luisterden aandachtig naar Vince en zijn vader Peter uit Coevorden en Corinne den Hollander, verpleegkundige oncologie van Isala in Zwolle. De kinderen en hun leerkrachten hadden allerlei vragen. Het was niet altijd even gemakkelijk, want velen van hen hebben in hun vrienden- en familiekring te maken met deze ziekte.

Vince van der Pal maakte een werkstuk, waarin allerlei aspecten naar voren komen. Door de ziekte van hun vader opperden de broers Ian en Vince van der Pal afgelopen jaar het idee om een berg te gaan beklimmen in de strijd tegen kanker. Voor volwassenen is er de Mont Ventoux of de Alpe D'Huez, daarom wilden Ian en Vince een eigen berg: dat werd de Sallandse Heuvelrug. De vader van Ian en Vince werd zo'n zeven jaar geleden getroffen door kanker. Tegen alle verwachtingen werd Peter toch beter. Het was een heftige periode in het gezin Van der Pal.

Om de plannen van de kinderen te verwezenlijken, richtten Peter en Ryanne van der Pal en nog enkele vrijwilligers een stichting op. Inmiddels is deze stichting niet meer een Coevorder aangelegenheid, maar is landelijk werkzaam.

Wandeltocht

Op vrijdag 27 mei vindt de wandeltocht van circa 10 kilometer plaats. De start is in Holten. De opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijdiing. Kinderen kunnen gratis deelnemen, maar scholen kunnen acties houden voor het goede doel. Leerlingen van de St. Theresiaschool hopen mee te kunnen lopen. Onderweg zijn er twee rustposten en de kinderen krijgen een medaille. Net als bij de beklimming van de bergen in Frankrijk is er ook begeleiding door motards. Tijdens één van de rustposten treedt het folkduo Tangarine op, dat ambassadeur is van de stichting. Een filmpje hierover staat op de startpagina van www.bergjetegenkanker.nl Onderweg is een team van de Isala Klinieken present om kinderen waar nodig bij te staan. ‘Bergje tegen kanker’ krijgt de steun van Staatsbosbeheer en een groot aantal bedrijven.

Alle informatie over de stichting, publicaties, het werkstuk van Vince en nog veel meer staan op de site van ‘Bergje tegen kanker’. Het filmpje met Ian en Vince is te zien via deze link.

Lees ook:

'We halen de berg naar Nederland'

Bergje op tegen kanker trekt al honderden deelnemers

'Je moet vooral hoop en moed houden'