Eerste G1000 Café vindt maandag plaats

Coevorden / Wachtum - Inwoners van de gemeente Coevorden gaan zaterdag 29 oktober één dag met elkaar in gesprek over wat zij belangrijk vinden voor de gemeente. Dat gebeurt tijdens de G1000 in dorpshuis De Kom in Wachtum.

In aanloop naar 29 oktober wordt een aantal G1000 Café’s gehouden. De eerste is op maandag 18 april in dorpshuis De Kom in Wachtum en begint om 20.00 uur.

Tijdens dit G1000 Café wordt meer informatie gegeven over wat een G1000 inhoudt en kunnen vrijwilligers die mee willen helpen met de organisatie zich meteen aanmelden. Wie zich nu al wil aanmelden, kan dat doen via deze link.

Burgertop

De G1000 is ontstaan in België en inmiddels overgewaaid naar Nederland. In onder andere Amersfoort, Uden en Groningen hebben al G1000’s plaatsgevonden. De G1000 is een burgerinitiatief, een burgertop waarbij het streven is dat duizend inwoners met elkaar in gesprek gaan over hun wijk, dorp, stad of gemeente. Om de ideeën vervolgens tot uitvoering te brengen is de hele gemeenschap nodig. Daarom schuiven naast de aanwezige inwoners ook honderd ondernemers, honderd politici en ambtenaren en honderd vrije denkers aan. Bij de verschillende G1000’s in Nederland worden inmiddels de eerste resultaten zichtbaar, zoals de verbetering van het fietsnetwerk in Uden en een onderzoek naar het basisinkomen in Groningen.

Dialoog

De gemiddelde G1000 levert in de praktijk geen duizend deelnemers op, maar wel een grote, representatieve groep inwoners. De uitnodiging voor deelname aan de G1000 gebeurt namelijk door loting. In Coevorden doen alle inwoners van de gemeente, van 16 jaar en ouder, aan de loting mee. Iedereen heeft dus evenveel kans om uitgenodigd te worden. De agenda van de G1000 staat niet van tevoren vast, maar wordt op de dag zelf door de deelnemers bepaald. Daarbij staat de dialoog centraal. Dat wil zeggen een open gesprek waaraan alle deelnemers op basis van gelijkwaardigheid mee doen. Samen kiezen zij de onderwerpen, gaan er samen mee aan de slag en maken een keuze uit de voorgestelde oplossingen. Aan het eind van de dag zijn er tien concrete ideeën die verder uitgewerkt gaan worden.