Het Kasteel wint titel na winst op Staunton 3

Coevorden - Het eerste team van het Kasteel speelde maandag tegen Staunton 3 (Groningen). Dit was de wedstrijd tussen de nummer één en de nummer twee op de ranglijst.

Voor beide teams dus een erg belangrijke wedstrijd, want bij winst zou het Kasteel verzekerd zijn van het kampioenschap en bij verlies maakt Staunton er nog kans op en hangt het allemaal van de laatste ronde af. Het beloofde dan ook een spannende avond te worden en spannend werd het.

Op twee borden waren onze spelers zeker van winst, dit door blunders van hun tegenstanders, hierdoor konden we al snel van twee punten uitgaan. Maar op drie andere borden stonden de stellingen zeer gelijk, één bord stonden we iets beter en de laatste twee borden leken we te verliezen. Er was even de schrik dat het kampioenschap ons nog door de vingers zou glippen.

Maar als een wonder, wonnen de Kasteelspelers we opeens allemaal partijen achter elkaar, dit doordat de Staunton spelers op meerdere borden begonnen te blunderen. Hierdoor kon een partij die zeker remise leek en een partij met een gelijke stelling, omgezet worden in winst. En samen met een remise dat al gespeeld was en de twee partijen waar we gewonnen stonden, werd de 4,5 punten gehaald en was het kampioenschap een feit.  Hierdoor promoveert het eerste team van de eerste klasse terug naar de promotieklasse! Het heeft even geduurd, want de laatste keer dat de Coevordenaren in de promotieklasse speelden was in 2013.

De uiteindelijke score was 3-5. Met twee verlies, tegen 4 winstpartijen en twee remises.

Er kan teruggekeken worden op een prima seizoen. Weinig verliespartijen en zelfs één speler met een 100 procent score op dit moment (Jeffrey ten Velde). De laatste wedstrijd (21 april tegen Assen 4) is een formaliteit, maar ook voor deze wedstrijd wil Het Kasteel laten zien dat het in de promotieklasse thuishoort.

Interne competitie

Met nog 4 rondes te gaan is de interne competitie ongekend spannend. Een tijd lang leek het dan Han Kuik de beste papieren had. Maar een nederlaag tegen de zeer sterk spelende Jeffrey ten Velde gooide roet in het eten. Ook Ids Breimer heeft al even de nummer één positie mogen proeven, maar in de laatste ronde bleek Gerjan ter Wal over de langste adem te beschikken. Door deze misère klom Jan Snoeijer naar de koppositie. Hij nam afgemeten risico tegen Jan Gerritsen wat uiteindelijk de winst opleverde.

Stand na ronde 21:

  1. Jan Snoeijer - 202
  2. Han Kuik - 197
  3. Ids Breimer - 193
  4. Gerjan ter Wal - 182
  5. Jeffrey ten Velde - 180