Bibliotheken krijgen extra geld

Coevorden - De gemeenteraad besloot dinsdagavond unaniem dat dit jaar 45.000 euro extra beschikbaar komt voor Stichting Openbare Bibliotheek Coevorden. Dat betekent dat de bibliotheken in Oosterhesselen en Schoonoord later sluiten.

Deze bibliotheken zouden dichtgaan op 1 september, maar er is nu uitstel met vier maanden tot 1 januari. Deze datum gold reeds en geldt nog steeds voor de bibliotheek in Sleen.

De opzet is om het bibliotheekwerk in meer dorpen te waarborgen. Op basis van dat plan neemt de gemeenteraad een besluit inzake de definitieve subsidie voor de komende jaren op het bibliotheekwerk. In het eerste collegevoorstel zou de subsidie worden afgebouwd van 75.000 naar 25.000 euro. De gemeenteraad besloot echter dat de afbouw moet stoppen bij 45.000 euro. Voor dit jaar is er een budget van 609.400 euro. Dat bedrag wordt door het raadsbesluit van gisteravond verhoogd met 45.000 euro.

Momenteel spreekt het bibliotheekbestuur met verenigingen voor plaatselijk belang, inwoners en scholen om te komen met voorstellen voor maatwerk per dorp. Het college heeft de bibliotheek verzocht om uiterlijk 1 mei het einddocument op te leveren. Enkele raadsfracties drongen aan op handhaving van die datum. Zij vinden, dat geen vertraging moet optreden door het extra geld.