'Je moet vooral hoop en moed houden'

Coevorden - 'Je mag huilen. Als je geen verdriet hebt, weet je ook niet wat geluk is. Maar je moet vooral hoop en moed houden.' Dat was de boodschap die Vince van der Pal vanochtend zijn voormalige schoolgenoten van de Willibrordusschool voorhield.

De elfjarige Vince en zijn twee jaar oudere broer Ian uit Coevorden namen het initiatief voor een bijzonder project. Daartoe werd een stichting opgericht. Hun vader Peter werd zo'n zes jaar geleden getroffen door kanker en is inmiddels hersteld. Daarna beklommen Peter en zijn vrouw Ryanne de Mont Ventoux om geld bijeen te brengen voor KWF Kankerbestrijding. 'Maar zonder ons', aldus Vince. 'Wij mochten niet meedoen, omdat we te jong waren. Maar ook wij hebben met kanker te maken gehad.' Daarom wilden de broers de berg naar Nederland halen. Dat plan kreeg vorm door een wandeltocht over de Sallandse Heuvelrug te organiseren. Die tocht vindt plaats op vrijdag 27 mei.

Bedankje

Na het welkomstwoord van schooldirecteur Herman Benes hield Peter van der Pal een korte inleiding. 'Je hebt kleine en grote ongelukken. Kanker is ook een ongeluk, het overkomt je. Maar, kanker en dood zijn niet meer hetzelfde. Het is mogelijk te genezen.' Hij bedankte de medewerkers en de leerlingen van de school voor de goede opvang en de vele tekeningen, die hij, Vince en Ian kregen in die zware periode.

'Geen scheldwoorden'

Vervolgens hield Vince zijn indrukwekkende spreekbeurt, met medewerking van Ian die de bijbehorende beelden toonde. Vince vertelde over het ontstaan van het woord kanker en dat je door gezond eten, niet roken en veel beweging de kans op kanker vermindert. 'Je kan erover praten, hard in een kussen slaan of tegen de wind in fietsen. Maar je moet geen scheldwoorden met kanker gebruiken, dat doet veel mensen pijn.' Corinne den Hollander, verpleegkundige oncologie van Isala in Zwolle, beantwoordde vragen van de kinderen. Er werd een filmpje getoond, dat onlangs is opgenomen op de Sallandse Heuvelrug en pastoor Tjitze Tjepkema sloot de bijeenkomst af.

Begeleiding

De tocht in mei is circa 10 kilometer lang en gaat over de Holterberg, Haarlerberg en naar de top van de Noetselerberg. De tocht is voor kinderen, die zelf bij kanker zijn betrokken. Het streven is om met meer dan duizend kinderen de berg te beklimmen. Er zijn reeds honderden aanmeldingen, waaronder van de Willibrordusschool. Voor de wandeling wordt samengewerkt met Staatsbosbeheer. Tijdens deze dag kunnen de kinderen hun ervaringen kwijt, er is een professioneel team van de Isala Klinieken aanwezig.

Kinderen kunnen gratis deelnemen, maar er wordt van scholen verwacht dat zij acties houden om geld bijeen te brengen in de strijd tegen kanker. De stichting 'Bergje tegen kanker' is dan wel opgericht in Coevorden, maar inmiddels komen de bestuursleden en deelnemers uit alle delen van het land. Ian en Vince zijn nu het boegbeeld van `Bergje tegen kanker'. Op 27 mei dragen zij het stokje over aan andere kinderen. Staatsbosbeheer en veel bedrijven steunen de stichting.

Meer informatie: www.bergjetegenkanker.nl

Lees ook:

Bergje tegen kanker trekt al honderden deelnemers

'We halen de berg naar Nederland'