Kiek nou 's!
Door Herman Woltersom

'Veldslag rond het politiebureau'

Veel mensen zullen zich nog herinneren dat op de plaats waar nu het Bastion staat, Albert Heijn was gevestigd.

Voordat de grootgrutter daar echter kon bouwen waren op de hoek Sallandsestraat-Wilhelminasingel gemeentewerken, het politiebureau en de Nederlands Hervormde School te vinden.

Voordat de politie daar op 1 juni 1948 onderdak kreeg, was het arbeidsbureau er gevestigd. Gelijktijdig ging de rijkspolitie toen over in gemeentepolitie. Het was voor de politie een totaal ongeschikt pand want de aanpassingen werden provisorisch aangebracht omdat het toch maar voor tijdelijke duur zou zijn. Het politiebureau zou namelijk ondergebracht worden in het nieuw te bouwen gemeentehuis, dat er echter niet kwam. Tot 1970 heeft de politie zich in het oude gebouw moeten behelpen waarna het wederom tijdelijk onderdak kreeg aan de Markt in het voormalig pand van Gortworst. Na enkele jaren werd aan de Spoorhavenstraat een nieuw pand gebouwd waar de politie eindelijk alle faciliteiten had die nodig waren voor het goed functioneren van het politieapparaat. Momenteel is daar het Fysiotherapeutisch Centrum gevestigd.’

In de periode dat de politie gevestigd was aan de Sallandsestraat heeft het nog roerige tijden meegemaakt. In het altijd zo rustige Coevorden braken augustus 1953 onlusten uit, de reden was dat de Coevorder jeugd op eigen houtje op de Markt wielerwedstrijden organiseerde. Nadat de wedstrijden, in verband met het verkeer op de Markt op gezag van de politie verplaatst werden naar het huidige Arsenaalgebied werd het daar na een valpartij ook niet meer door de politie getolereerd. De jeugd trok zich daar weinig van aan en ging de volgende avond gewoon door met de wielerwedstrijden.

Een agent wilde toen de eerste twee renners bekeuren, de vele toeschouwers verzetten zich daartegen, waarna de agent de twee jongens meenam naar het bureau aan de Sallandsestraat. De toeschouwers liepen mee naar het bureau waar na enige tijd de groep uitgroeide tot ongeveer 500 ontevreden Coevordenaren. De politie werd uitgejoeld en jongens begonnen het bureau met stenen te bekogelen waardoor enkel ruiten sneuvelden. Ook werd voor het bureau een groot vuur ontstoken.

Coevorden haalde de landelijke pers want De Telegraaf maakte op 7 augustus 1953 melding van een ‘Veldslag rond het politiebureau’. Het artikel vermeldde dat zelfs burgemeester Jhr. Mr. A. Feith de menigte verzocht om rustig naar huis te gaan. Toen dat niet werd opgevolgd veegde de politie, die inmiddels versterking had gekregen met gummiknuppels de omgeving schoon. Op 1 oktober 1953 werd na de rellen de Coevorder gemeentepolitie weer vervangen door rijkspolitie.