Platforms Weijerswold en Europark: 'Liever geen windmolens'

Coevorden - 'Vreemd, nu pas komen allerlei beperkingen voor het aangewezen windmolengebied Weijerswold naar voren. Daaruit blijkt dat het toch geen geschikt gebied is.'

Dat was één van de conclusies vanuit de zaal tijdens de gisteravond gehouden informatieavond van de Platforms Weijerswold en Europark e.o.

In de raadzaal werd het eindverslag van beide platforms besproken. Dit verslag, dat overigens geen rechtsgeldigheid heeft, is aangeboden aan het college. 'Dus dit is een bijeenkomst zonder status, een rapportage zonder status en over iets waarover nog een besluit moet worden genomen', klonk het vanuit de zaal.

Voor de besloten bijeenkomst worden de achterban van de platforms en bewoners van de gebieden uitgenodigd. Het college neemt vandaag een besluit over het voorstel voor de realisering van windenergie. Daarna buigt de raad zich over het voorstel. Duidelijk is dat beide platforms van mening zijn dat er geen windmolens moeten komen. Wel is nu een keuze gemaakt voor de minst slechte optie.

Dertig keer onderhandeld

Rob Rietveld, directeur van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines, presenteerde de resultaten die niet zo simpel tot stand kwamen. Dat bleek uit de uitleg van Johan Stoffels van Platform Weijerswold, die liet weten dat dertig keer was onderhandeld met allerlei partijen. Er is ook gekeken naar de buurtschappen Padhuis en Vlieghuis, maar daar blijkt plaatsing van windmolens niet mogelijk door de aanwezigheid van onder- en bovengrondse leidingen van de NAM.

In Weijerswold kunnen vier windturbines worden geplaatst, al komen twee ervan op 700 meter van de bebouwing terwijl de minimale afstand eerst 1000 meter was. Bovendien komen de molens in de nabijheid van de Duitse windmolens. 'Door de veelal zuidwestenwind hebben die invloed op de toekomstige windmolens in Weijerswold, waardoor de opbrengst minder is', aldus Stoffels.

Uitstel

Hij hekelde de houding van de ontwikkelaars Raedthuys en WindUnie. 'Vorig jaar waren er al contracten met agrariërs, waardoor al een 'grondpositie' was verworven. Dat zette ons als bewoners meteen op achterstand.' Stoffels pleitte voor uitstel van een beslissing. 'Als je bewoners wilt laten participeren, moet dat mogelijk zijn.' Later kreeg hij vanuit de zaal bijval: 'De gemeente schuift zelf met gemak zaken zes weken door. Dat moet in dit geval ook kunnen.' Wethouder Jeroen Huizing wees echter op de termijn, die de provincie heeft gesteld. 'Wees dan maar eens ondeugend', klonk het vanuit de zaal. Stoffels liet verder weten dat de ontwikkelaars geen risicoanalyse willen uitvoeren.

Wat betreft Europark en omgeving kwam er een initiatief van de heer Brill aan de De Hulteweg. Rietveld: 'De gemeente gaf aan dat hij zou kunnen aanschuiven bij het overleg maar ontwikkelaars, maar die wilden niet ingaan op zijn plannen.' Bij deze plannen zijn WindUnie en K-Wind betrokken. Er staan reeds enkele windmolens, waaraan er drie zouden moeten worden toegevoegd.

In de zaal liet steeds dezelfde man uit het gebied Europark e.o luidkeels van zich horen. Tijdens de avond maakte hij Huizing uit voor leugenaar en gek en hij sprak over de maffia. De bewoordingen vielen niet in goede aarde.

Tot slot overhandigde Rudy Assen uit het gebied Europark-Zuid bijna honderd handtekeningen tegen plaatsing van windmolens aan wethouder Huizing.