De Watering wordt zonneakker

Coevorden - Op De Watering, aan de kant van Steenwijksmoer nabij de N34, komt een zonneakker van bijna 20 hectare. De intentieovereenkomst daarvoor is woensdag ondertekend.

Deelnemende partijen zijn de gemeente Coevorden, Energiecoöperatie Coevorden (ECC), Parkmanagement Coevorden (PMC), EcotecWorld uit Coevorden en Solarfields uit Groningen. Vertegenwoordigers van alle betrokken partijen waren aanwezig.

Het is de bedoeling om de zonnakker volgend jaar te realiseren. De totale investering van het project ligt tussen de 12 en 13 miljoen euro.

De gemeente kocht de grond in de jaren negentig, toen met het doel er een bedrijventerrein van te maken. Daarvan werd in 2009 afgezien door het uitblijven van provinciale goedkeuring en de economische crisis. Het bezit van deze grond drukte jarenlang op de gemeentelijke begroting, maar wethouder Jeroen Huizing liet weten dat de grond is afgeboekt en nu als agrarische grond in de boeken staat.

Grond levert wat op

Het consortium huurt of pacht de grond van de gemeente en gaat daardoor wat opleveren voor de gemeente. Huizing zei blij te zijn met de realisering van de zonneakker: 'Wij hebben ambities om een duurzame gemeente te zijn. Door aangenomen moties,in 2014 van de PvdA en in 2015 van Gemeentebelangen zijn wij gestart met onderzoeken met dit resultaat.'

'De zonneakker is momenteel de grootste van Drenthe', zegt Johan Boekema van de Energiecoöperatie Coevorden. Huizing voegde er nog aan toe, dat onderhandelingen zijn gestart met de particuliere eigenaar voor de grond tussen de locaties voor de zonneakker.

Lokale economie

'Bij het project worden zowel inwoners als bedrijven betrokken. Er worden werkervaringsprojecten en schoolprojecten aan gekoppeld', zei Huizing met enige trots. Die trots werd zeker gedeeld door voorzitter Albert Groothuis van Parkmanagement Coevorden. De lokale economie krijgt daardoor een impuls.

Investering

De zonnepanelen die op De Watering worden geplaatst, produceren naar verwachting jaarlijks 10 miljoen kWh, goed voor energie voor 2.750-3.000 huishoudens. Leden van de Energiecoöperatie Coevorden en bedrijven die zijn aangesloten bij PMC kunnen in de zonneakker investeren. Hiermee worden de investeringen en het rendement lokaal gehouden.

Investeerders krijgen jaarlijks een goede rente uitgekeerd. 'Wij houden hierover nog informatiebijeenkomsten', aldus Boekema.

Subsidie

'Met de intentieovereenkomst kan de subsidie in het kader van Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) worden aangevraagd', aldus Eric van den Broek van Ecotecworld. Pas als de subsidiebeschikking binnen is, gaat het project van start. Het Coevorder bedrijf Ecotecworld en Solarfields uit Groningen zijn verantwoordelijk voor de technische realisatie en de financiering en worden eigenaar van de zonneakker.

Meer informatie staat op zonneakkerdewatering.nl of kijk op Facebook.