Bergje op tegen kanker trekt al honderden deelnemers

Coevorden - Ian en Vince van der Pal opperden afgelopen jaar het idee om een berg te gaan beklimmen in de strijd tegen kanker. Volwassenen kunnen meedoen aan de beklimming van de Mont Ventoux en de Alpe d’Huez, voor kinderen was er niets.

Terwijl ook kinderen ermee worden geconfronteerd.

Zware periode

De vader van Ian en Vince, Peter, werd bijna zeven jaar geleden getroffen door kanker. Hij zou niet meer beter worden, maar tegen alle verwachtingen in werd Peter wel beter. Het was een zware periode in het gezin van Peter, zijn vrouw Ryanne en de kinderen. Vince schreef er zelfs een werkstuk over, waarin hij schrijft ‘Het is een onderwerp dat bij ons gezin hoort.’ Hij en Ian wilden wat doen en gezamenlijk kwamen zij met het idee. Vader Peter is inmiddels voorzitter van de organisatie en Ryanne is op de achtergrond actief. Destijds waren Ian en Vince 6 en 4 jaar oud en zij maakten een heftige periode mee.

Sallandse Heuvelrug

Er werd gezocht naar een berg en die werd gevonden op de Sallandse Heuvelrug. Op vrijdag 27 mei vindt de wandeltocht van circa 10 kilometer plaats. De start is in Holten. Kinderen kunnen gratis deelnemen, maar er wordt van scholen verwacht dat zij acties houden om geld bijeen te brengen. ‘Als papa geen kanker had gehad, hadden we dit nooit georganiseerd’, zei Ian al eerder. De kinderen gaan op weg met het nummer ‘You’ve got a friend’. ‘Het liedje’, vertelt Peter, ‘is voor ons een rode draad in ons leven.’ Onderweg zijn er twee rustposten en de kinderen krijgen een medaille. Net als bij de beklimming van de bergen in Frankrijk is er ook begeleiding door motards.

Ter ondersteuning van de kinderen is een professioneel team van de Isala Klinieken aanwezig. ‘Ook op kinderen hebben ziekte en verlies van een dierbare grote impact’, aldus Peter van der Pal. ‘Zij moeten ook hun emoties en problemen uiten. Ten aanzien van kinderen is er nu nog te weinig aandacht.’ Inmiddels zijn er al zo’n vierhonderd aanmeldingen.

'Veel warmte ervaren'

Op de Willibrordusschool, waar Ian en Vince eerder leerling waren, is op dinsdag 8 maart een bijeenkomst. Deze school neemt met in ieder geval twee groepen deel aan de beklimming. Vince houdt daarbij een voordracht aan de hand van zijn werkstuk. Bij de bijeenkomst is oncoloog Anneth van der Vlag aanwezig die uitleg geeft aan kinderen. ‘School is heel belangrijk’, aldus Peter en Ryanne. ‘Naast thuis is de school een veilige omgeving. Wij willen de mensen van de Willibrordusschool bedanken voor de wijze waarop zij met onze kinderen zijn omgegaan. Wij allen hebben veel warmte ervaren.’

‘Bergje tegen kanker’ krijgt de steun van Staatsbosbeheer en een groot aantal bedrijven. De bestuursleden van de stichting komen niet alleen uit Coevorden, maar uit alle delen van het land. Ook de deelnemers zijn afkomstig uit allerlei plaatsen. Ian en Vince zijn nu gezamenlijk het boegbeeld van ‘Bergje tegen kanker’. Na 27 mei dragen zij het stokje over aan andere kinderen.

Alle informatie over de stichting, publicaties, het werkstuk van Vince en nog veel meer staan op de site van ‘Bergje tegen kanker’. Het filmpje met Ian en Vince is te zien via deze link.