Politie doet inval bij biovergister

Coevorden - De politie heeft dinsdagochtend de biovergistingsinstallatie aan het Alte Picardiekanaal in Coevorden doorzocht. Vanwege een strafrechtelijk onderzoek is de bedrijfsadministratie in beslag genomen.

Het bedrijf wordt ervan verdacht mest van buiten de inrichting te hebben gebruikt, er mag alleen mest van eigen bedrijf worden vergist. Een ondernemer uit de provincie Utrecht wordt verdacht van betrokkenheid. De politie doet geen nadere mededelingen.

De gemeente Coevorden legde enige tijd geleden een dwangsom van 25.000 euro op aan de ondernemer met betrekking tot het aanvoeren van mest die afkomstig is van buiten deze inrichting, zo blijkt uit een brief van het college aan de raad. 'Voorts is gebleken dat de ondernemer niet aan de verplichting heeft voldaan om de aanvoer van mest op de voorgeschreven wijze in het milieulogboek op te nemen', zo staat in de brief. 'Bovendien werd door de bedrijfsleiders tijdens de reguliere controles stelselmatig ontkend dat er mest van buiten de inrichting was aangevoerd. Geprobeerd werd de vaststelling dat er mest van buiten de inrichting was aangevoerd te bemoeilijken of onmogelijk te maken. In een gesprek heeft wethouder Huizing de ondernemer erop gewezen dat hiermee de grens op onaanvaardbare wijze is overschreden.'

In 2012 en 2013 waren er al diverse problemen rond deze biovergister toen die nog in handen was van een andere eigenaar. Zie hiervoor het dossier Biovergister Coevorden op deze site.