Nieuwe Bentheimerbrug geopend

Coevorden - Het was een historisch moment toen de nieuwe Bentheimerbrug woensdagochtend werd geopend. Niet alleen door de opening van de brug, maar ook door de onthulling van het herdenkingsmonument.

Allereerst was er een officieel moment met diverse toespraken door voorzitter Jan Vinckers van de historische vereniging, burgemeester Bert Bouwmeester en de 96-jarige Sipke Beetstra. Beetstra is de laatste militair, die in Coevorden heeft gevochten als lid van het 44e Pantser Infanterie Bataljon uit Havelte. Ook aanwezig was mevrouw Marietje Keizer-Goselink, de dochter van de toenmalige brugwachter.

Historie

Vinckers gaf een overzicht van de historie van de brug als inleiding op de onthulling van het monument, dat de twee plaquettes die op de oude brug waren bevestigd vervangt. Bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 kwamen de militairen Jitse Veenstra en Bernardus Drenth om het leven. Op 5 april 1945 hadden de Coevordenaren hoop op een snelle bevrijding toen de geallieerden richting de stad kwamen. De Bentheimerbrug werd echter door de Duitsers opgeblazen. Er ontstond een schermutseling tussen de Duitse en Canadese soldaten, waarbij de Canadese soldaten Mervin Brampton en Montgomery Cliff dodelijk werden getroffen. Op het terrein van De Voorde zijn enige jaren geleden straatnaambordjes aangebracht met hun naam en van J. Reilly.

Belofte

De burgemeester had een aantal jaren geleden aan de historische vereniging beloofd dat gezorgd zou worden voor een waardige vervanging voor de plaquettes. Deze opzet is geslaagd, want omstanders spraken hun waardering uit over het monument. 'Bovendien', aldus Bouwmeester, 'heb ik Relus ter Beek tien jaar geleden beloofd dat ook café Duinkerken duidelijker naar voren zou komen in de historie.' Ook aan die belofte wordt voldaan, want nabij deze locatie -waar nu Action is gevestigd- wordt op 22 december een paneel onthuld. Diezelfde dag is er nog een onthulling van een paneel bij het Van Gend & Loosgebouw. Het nieuwe herdenkingsmonument is gemaakt in de stijl van de Stad als Museum-route en eveneens ontworpen door Caspar Conijn en Erik Olde Hanhof uit Amsterdam.

Tien kleine negertjes

De heer Beetstra is jaarlijks bij de herdenking op 10 mei bij de brug en bedankte de gemeente voor de uitnodiging. 'Hier sta ik dan. Het lijkt op het verhaal van De Tien Kleine Negertjes. Er is er steeds één minder, ik ben de enige die er nog is.' Leerlingen van De Nieuwe Veste verleenden medewerking door de tekst op het monument voor te lezen. Dat waren Anouk Assen, Tom Kruizenga, Frank Platje en Matthijs Stellingwerf. Vervolgens overhandigde de burgemeester Beetstra een herdenkingsmunt, waarna zij met een druk op de knop het monument onthulden.

Sleutel

Daarna was het moment aangebroken voor de ingebruikneming van de brug. Havenvereniging Coevorden kwam aan met de praam Stad Koevorden II met aan boord Miss Ganzenhoedster Ilse Kremer en Mini-Miss Ganzenhoedster Amber Sluyters. Brugwachter mevrouw Fennie Venema hengelde een klomp met daarin de sleutel van de brug uit het mandje van Miss Ganzenhoedster en toog meteen naar de knoppen om de brug te openen.

Een gedenkwaardig moment voor de vele toeschouwers aan beide zijden van de brug. Nadat de schepen van de Havenvereniging waren gepasseerd, ging de brug weer dicht en was hiermee de opening een feit. Een militair voertuig met daarin onder andere de beide Ganzenhoedster ging vooraf aan de vele mensen uit De Voorde die als eerste over de brug mochten.

Smulwereld Royal aan de Eendrachtstraat en Vishandel Anja aan de Bentheimerstraat serveerden vervolgens heerlijke hapjes aan de vele aanwezigen.

Activiteiten Bentheimerstraat

De ondernemers in de Bentheimerstraat houden tot en met zondag 20 december diverse activiteiten, zoals een fotowedstrijd en verloting. In etalages van de Bentheimerstraat hangen grote foto's van Coevorden, de Bentheimerstraat en Bad Bentheim, verzorgd door Ring Foto De Boer. Historicus Gerrit Kleis houdt vanavond vanaf half acht een lezing over de historie van de Bentheimerstraat in Eetcafé Miracle. Beeldhouwer Manfred `Doci' Flucht uit Bad Bentheim maakt tijdens deze week een beeld uit Bentheimer zandsteen. Op zaterdag 19 december van 10.00 uur tot 16.00 uur rijdt een toeristentreintje door het centrum. Op- en uitstapplaats zijn bij het voormalige pand van Van der Wal in de Bentheimerstraat.

Zie voor meer informatie het dossier De nieuwe Bentheimerbrug op deze site.